Зеленски обсъди войната с Мохамед бин Салман

Украинският президент Володимир Зеленски води разговори в Саудитска Арабия с престолонаследника Мохамед бин Салман за хода на двегодишната инвазия на Русия в Украйна, като изказа похвала за усилията на кралството в търсене на решение за нейното прекратяване, предаде Ройтерс, като се позова на негово съобщение в профила му в „Телеграм“.

Според изявление на уебсайта на Зеленски двамата са обсъдили мирната формула на Киев за прекратяване на конфликта. Украинският президент е благодарил на престолонаследника за неговите „ценни съвети“ за намиране на начини за ускоряване на нейното прилагане.

„Държавният глава (Зеленски) отбеляза по-специално усилията на Саудитска Арабия да помогне за постигането на справедлив мир в Украйна“, се посочва в изявлението.

„Ръководството на Саудитска Арабия може да помогне за намирането на справедливо решение“, каза Зеленски, цитиран в изявлението.

Зеленски и саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман са обсъдили същината на срещата на върха за мир, на която Швейцария се съгласи да бъде домакин по-късно тази година. Обсъдени са били също и „възможните стъпки за истинско възстановяване на сигурността за Украйна“, Европа и света.

„Имаме идентични интереси в осигуряването на глобална стабилност“, се казва в изявлението на Зеленски.

Зеленски по-рано съобщи, че разговорите се фокусират основно върху формулата за мир на Киев за прекратяването на руската инвазия, както и за връщането на военнопленници и депортирани лица.

Саудитската агенция по печата (СПА) предаде, че по време на разговорите саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман „потвърди готовността и подкрепата на Кралството за всички инициативи и усилия на международната общност, насочени към разрешаване на украинско-руската криза, постигане на мир и продължаване на усилията за принос за облекчаване на произтичащите от нея хуманитарни последствия“.

Украйна е водила няколко многостранни срещи с представители на десетки държави. Украинският план предвижда изтегляне на руските войски, признаване на постсъветските граници на Украйна от 1991 г. и клаузи за търсене на отговорност от Русия за нейните действия.

Киев се надява да организира среща на върха за мир в Швейцария с участието на лидерите на тези страни през пролетта, пише БТА.

Саудитска Арабия и преди е действала като посредник за размяната на затворници между Украйна и Русия. Зеленски отбеляза, че е сигурен, че днешната му среща ще „донесе резултати“ в това отношение.

Четете още

Избор на редактора