Зеленски подписа новия закон за мобилизацията

Украинският президент Володимир Зеленски подписа днес новия закон, който променя правилата за мобилизация, предаде Ройтерс, като се позова на уебсайта на парламента.

Нормативният акт ще влезе в сила месец след публикуването му в държавен вестник. Той задължава мъжете да обновяват данните си, които дават пред властите, подпомага финансирането на доброволците и добавя нови наказания за избягване на военна служба.

Законът гласи, че мъжете в Украйна на възраст между 25 и 60 години може да бъдат мобилизирани, съобщи Укринформ.

Докато тече мобилизацията, всички мъже на възраст между 18 и 60 години трябва винаги да носят със себе си документ за военна регистрация, който да представят при поискване пред полицията, служители в наборни центрове и граничната охрана.

След като законът се публикува в държавен вестник, всички новобранци трябва да осъвременяват данните си за постоянен адрес, контакти и други въпроси, свързани с армията. Това може да се случи в центрове за набиране на войници, центрове на административни служби или чрез подаване на документи онлайн.

Новият закон ясно определя категориите мъже в наборна възраст, които са освободени от военна служба, включително по определени здравословни и семейни причини.

Законопроектът съдържа разпоредби с цел мотивация, като например правото на наборниците самостоятелно да избират предпочитаното звено на армията.

Предвидени са допълнителен отпуск и възнаграждение за унищожаване или взимане на вражеска военна техника или оборудване. Годишният отпуск се предоставя на части през календарната година, като основната част е определена на 15 или повече дни. Един месец от службата се зачита за три, ако лицето е пряко разположено в бойни райони, докато е в сила военно положение.

На 11 април Върховната рада прие на второ четене законопроекта за мобилизацията. Плановете бяха подкрепени от 283 депутати, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора