Зеленски сменя министъра на отбраната

Украинският президент Володимир Зеленски обяви тази вечер, че през следващата седмица ще поиска от парламента да освободи министъра на отбраната Олексий Резников и да го замени с Рустем Умеров, ръководител на основния украински приватизационен фонд, съобщи Ройтерс.

Съобщението, направено по време на редовното вечерно видеобръщение на Зеленски, отваря пътя за най-голямата реорганизация в украинската военна система по време на войната.

Резников, който беше назначен за военен министър през ноември 2021 г., помогна за осигуряването на западна военна помощ в размер на милиарди долари, но беше преследван от обвинения в корупция в министерството му, които той определяше като клевета.

„Реших да смения министъра на отбраната на Украйна. Олексий Резников премина през повече от 550 дни пълномащабна война“, каза Зеленски. „Смятам, че министерството има нужда от нови подходи и други формати на взаимодействие както с армията, така и с обществото като цяло“, допълни украинският президент.

Умеров, 41-годишен кримски татарин, е бивш депутат, който оглави украинския Фонд за управление на държавната собственост през септември 2022 г. Той имаше роля в деликатни военновременни преговори, като например за черноморската зърнена сделка.

Смяната на министъра трябва да бъде одобрена от парламента, но най-вероятно тя ще бъде гласувана от мнозинството във Върховната рада.

Четете още

Избор на редактора