Зимата се завръща. Ама за кратко

Над Балканите и Апенините се оформя средиземноморски циклон с валежи от дъжд, а проникването на студен въздух ще осигури условия и за такива от сняг. В понеделник до обед времето ще е сравнително тихо в равнинната част от страната с понижена видимост.

По поречието на Дунав, в отделни райони на Дунавската равнина и Горнотракийската низина мъглите ще са трайни. Слънцето ще се покаже – за кратко в Западна България и за по-дълго през деня на изток. Ще започне увеличение на облачността, но в светлата част на деня валежи няма да има. Дневни температури – между 7 и 12 градуса, по-ниски в мъгливите райони.

Вторник и сряда ще са облачни и дъждовни, като в някои точки от страната валежите от дъжд ще са значителни, с количества за двата дни около и над 50 литра на квадратен метър. С падането на температурите първо в планините на Западна и Централна България, после и в по-ниските предпланински масиви, както и в някои котловини на Западна България, дъждът ще се обърне в сняг.

По-значителна снежна покривка около и над 20 сантиметра ще се акумулира в планинските райони на Западна България и на места в Централна Стара планина. Възможни са усложнения в трафика по планинските пътища и проходите, пише Нова.

В четвъртък ще остане облачно с отделни краткотрайни разкъсвания. Вечерта и през нощта отново ще превали, но на по-малко места и по-слабо. От петък до неделя облаците ще намаляват, дневните температури ще се повишат до нива в неделя между 8 и 13-14 градуса. Особено студено ще е в ранните часове. В дните около традиционните сурвакарски игри в Пернишко и Кюстендилско призори термометрите ще показват до минус 7 – минус 8 градуса.

Четете още

Избор на редактора