Зърнарите започват безсрочни протести

Фермерските протести продължават утре в цялата страна с тежка техника и готовност за блокиране на пътища.

Такова решение взеха и от Инициативния комитет на фермерите, които днес протестираха пред Министерството на земеделието, и организациите от Българската аграрна камара, които до вчера водиха преговори с правителството.

Недоволството от политиката на правителството е на път да събере отново разделения до днес бранш. До вчера членовете на аграрната камара водиха преговори с правителството и получиха обещания за категорични 150 млн. за сектор „Мляко плодове и зеленчуци“ и за подвърпросни около 80 млн., с които зърнопроизводителите да получат по 10 лв. на декар, ако докажат, че работят на загуба . Това предложени като че ли устройваше бранша.

Хората в страната обаче решиха друго – протест трябва да има. Така, както решиха и от инициативния комитет на останалите организации, които бяха изолирани от преговорите, но пък още днес със запалена слама и разплискано мляко пред агроведомството поискаха оставката на  земеделския министър.

Недоволните дадоха срок на премиера до 11 февруари да поиска оставката на земеделския министър и заплашиха, че в противен случай ще блокират с протестите си цялата държава.

Разделение в Българската аграрна камара няма, въпреки желанието за преговори и обещаните пари – протест ще има, без искане за оставка.

От инициативния комитет на искащите оставка са категорични, че разделение има само сред лидерите, но не и сред редовите земеделци, уточнява БНР.

Четете още

Избор на редактора