Иван Бакалов: Каква е играта на Бойко Борисов

Мрежа за натиск, изнудване и корупция в съдебната система, ескалиране на политическата нестабилност и създаване на усещане за хаос. Кой има интерес от това? Генка Шикерова разговаря в Студио България с журналиста Иван Бакалов.

Отношенията между партньорите в управлението на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП–ДБ) и ГЕРБ–СДС навлязоха в най-острата си фаза. Това се случи девет месеца след избора на съвместното им правителство, когато, според предварителната договорка, трябваше да се направи т. нар. ротация на премиера и председателя на парламента.

Във вторник номинираната за премиер от ГЕРБМария Габриелвърна на президента Румен Радев изпълнен проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът издаде указ, с който предлага на Народното събрание да я избере за премиер, а от коалицията ПП–ДБ казаха, че ГЕРБ не е съгласувала с нея нито състава на кабинета, нито споразумението за съвместно управление. Последва и отговор от Бойко Борисов, който поиска извинение, за да продължат преговорите.

По време на преговорите управляващите не говореха пред медиите. Мълчанието беше нарушено в неделя вечерта. Тогава Мария Габриел постави ултиматум за незабавно съгласие с ГЕРБ, а от ПП–ДБ казаха, че отказват да приемат предложенията за министри.

В Студио България на Свободна Европа Генка Шикерова разговаря с журналиста Иван Бакалов за това каква е стратегията на Борисов и партията му на фона на цялата тази хронология от събития.

Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Четете още

Избор на редактора