5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Иванчева ще съди България в Страсбург

Осъдената на 6 години затвор за корупция бивша кметица на столичния район “Младост” Десислава Иванчева ще заведе дело в Европейския съд за правата на човека.

Това каза пред “Сега” адвокатът ѝ Николай Хаджигенов. Засега той се въздържа да разкрие каква точно ще е претенцията пред съда в Страсбург.

Делото “Иванчева” ще се запомни с показното нарушаване на правата на обвиняемите. В мотивите си първата инстанция определи тежките наказания от 20, 15 и 12 години затвор съответно за Иванчева, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров.

В същото време обаче признава, че “присъствието на множество униформени, а част от тях и маскирани лица на КПКОНПИ няма законово основание”.

Съдът приема, че по време на ареста на Иванчева е била нарушена презумпцията за невинността ѝ, която е гарантирана от националното и европейското законодателство.

Нарушението е, че тя е участвала в следствените действия с белезници, както и “публичността на нейното оковаване с белезници зад гърба ѝ”. “Това е драстично нарушение на презумпцията за невинност”, приема първата инстанция.

Пред спецапелативния съд адвокат Хаджигенов пледира, че презумпцията за невиновност на подсъдимите е нарушена, а с това е опорочено производството, защото заместник-главният прокурор, а впоследствие и главен прокурор Иван Гешев лично и всички ангажирани в наказателното производство публични лица и политически фигури, както и свидетелят Александър Ваклин са представяли месеци наред пред медиите Иванчева като виновна.

Апелативните магистрати обаче отговориха: “Безспорно презумпцията за невиновност е основополагащ принцип не само в българското национално право, но и в европейското такова.

Без значение е за съда, по какъв начин е бил представен определен подсъдим в публичното пространство, а последното не се контролира от съда, нито същият може да се намесва в свободата на словото, да контролира или да държи сметка за публично оповестяване на факти, за субективни лични оценки или израз на медийни нагласи.”

Съдиите допълват, че принципът за невиновност не е нарушен, защото те са правораздавали само въз основа на закона и събраните по делото.

От сагата ще се запомнят и снимките на Иванчева, водена за лекарски преглед с пранги на краката, както и мизерните условия в килията ѝ за задържане. След обществения скандал по темата, бяха променени правилата за конвоирането, но това не пречи тя да потърси обезщетение от Страсбург.

По закон когато с решение на Европейския съд по правата на човека е установено нарушение, което има съществено значение за наказателното дело, може да се иска неговото възобновяване въпреки присъдата, която вече е в сила.

Нарушаването на правото на справедлив процес би било такова нарушение. Често обаче минават години, докато ЕСПЧ се произнесе. Затова дори Иванчева да спечели, това едва ли ще се ползва като основание да се иска възобновяване.

Задържането под стража и домашният арест по време на делото се зачитат като изтърпяна присъда. Така че осъдените ще имат право и да поискат условно предсрочно освобождаване. В случая с Иванчева тя реално е изтърпяла половината си присъда предварително.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини