Идва годината на изборите. 50 вота в 76 страни

2024 година ще е наситена с разнородни избори по целия свят. Ще се гласува на 50 вота в общо 76 страни по света, обобщава италианското издание РАИ Нюз.

Което е най-важното избори ще има в едни от най-важните от геополитическа гледна точка страни в света – САЩ и Русия, в една от най-населените страни по света – Индия, а също и в най-големия европейски блок – ЕС.

Между 6 и 9 юни 400 милиона европейски избиратели от 27 страни членки на ЕС ще гласуват за нов Европейски парламент, който има петгодишен мандат. Това се възприема като най-големият демократичен парламентарен вот в света. Различни евроскептични и крайнодесни партии в Европа биха могли да променят облика на новия Европарламент. Твърдите десници промениха в последно време вътрешнополитическия пейзаж в Италия, Финландия, Швеция и Нидерландия. Трудната икономическа ситуация, натискът, свързан с миграционните потоци, енергийната политика, механизмите за постигане и споразуменията за гарантиране на финансова стабилност на ЕС, са все елементи, пораждащи напрежение и подхранващи недоволство у много хора, а и са основни теми в предизборните платформи на някои антиевропейски политически формации.

В САЩ изборите са на 5 ноември и над 160 гласоподаватели ще изберат 60-я американски президент, който ще встъпи в длъжност през януари 2025 г. Фаворит в републиканския лагер е бившият президент Доналд Тръмп, но спечелването на републиканската кандидат-президентска номинация не е предопределена. Върховният съд на щата Колорадо например постанови, че Тръмп не може да се кандидатира заради ролята му в атаката срещу Конгреса през януари 2021 г. Това решение би могло да породи и вълна от други подобни съдебни решения. Тръмп освен това е съден по четири дела. На 5 ноември американците ще гласуват и за нова долна камара на Конгреса, за губернатори и за частично подновяване на състава на Сената на Конгреса.

В Русия се избира президент на 17 март и преди броени дни Владимир Путин обяви, че ще се кандидатира за нов мандат. Ще се гласува и на областни избори.

В ЕС освен изборите на Европарламент сред интересните избори тези година е вотът за нов португалски парламент на 10 март, след падането на кабинета на социалиста Антониу Коща, разследван по подозрения за корупция. В Белгия се гласува на 9 юни за нов национален парламент в контекст, в който привържениците на идеята за независимост на Фландрия доминират в тази област, а социалистите доминират във Валония и в Брюксел. В страната ще има тази година и местни, и регионални избори. В Австрия ще се гласува през есента на парламентарни избори, но дата все още не е посочена. Ще има избори и в провинциите Щирия и Форарлберг. Идната година в Италия се гласува на областни избори в пет области – Абруцо, Базиликата, Пиемонте, Сардиния и Умбрия, както и в 3700 общини, сред които Бари, Каляри, Перуджа, Потенца и Флоренция.  В Германия ще има избори в провинциите Саксония, Бранденбург и Тюрингия през септември догодина. В Испания ще има регионални избори в Страната на баските и в Галисия през февруари. Словакия ще избере нов президент. В Румъния ще се гласува за нов президент, за нов парламент и за местни избори. В Полша ще има местни избори. В Литва ще се избира президент и парламент. Финландия ще избира нов президент. Хърватия ще избира нов парламент и президент.

Извън ЕС ще има избори във Великобритания, вероятно през май и още отсега лейбъристите имат преднина в допитванията до общественото мнение. Освен през май вотът би могъл да бъде насрочен или през есента на 2024 г., или най-късно през януари 2025 г.

Пак в Европа извън ЕС още избори ще има в Беларус (парламентарни избори), Азербайджан (президентски избори), Молдова (президентски избори), Република Северна Македония (президент и парламент), Грузия (президент и парламент).

В Азия ще се гласува в Индия през пролетта за нов парламент. Вотът ще е вероятно в периода април – май 2024 г. Ще гласуват над 900 души от население от общо 1,4 милиарда души. Премиерът Нарендра Моди се надява да спечели трети мандат.

Президентски избори ще има и в Тайван. Парламентарни избори ще има в Южна Корея и Иран. Общи избори ще има в Индонезия и Бангладеш. В Пакистан ще се гласува за местни органи на няколко провинции.

В други части на света, най-интересни са изборите на 2 юни за нов президент на Мексико, като право на глас ще имат 100 милиона избиратели. За първи път в историята на страната двете основни кандидатки са жени – Клаудия Шейнбаун Пардо, бивша кметица на столицата  Мексико, и бившата сенаторка Берта Ксочитъл Галвес Руис. Мандатът на президента в Мексико е шест години.

Президентски избори ще има във Венецуела, а общи избори ще има в Салвадор и в Уругвай.

В Африка сред открояващите се избори догодина са тези в Република Южна Африка и Руанда (общи избори), и президентските избори в Алжир и в Тунис, както и обещаните от хунтата парламентарни и президентски избори в Чад.

Четете още

Избор на редактора