22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Идва щатски газ, подължават пробите на гръцката връзка

Частично карго от танкер с американски газ е резервирал „Булгаргаз” за доставка на 62 млн. куб. м. газ през юли от гръцкия терминал Ревитуса. Това е третото количество американски втечнен газ след доставката на двата танкера през юни. Целта на сделките са да бъде вързано потреблението на страната до старта на интерконектора Гърция-България, известен като газопровода Ай Джи Би – IGB.
Днес стана ясно, че тестовете на трасето за регулярни доставки продължават успешно и към момента по 182 километровата тръба текат 3,7 млн. кубометра газ.
Целият газопровод функционира под налягане, което се увеличава постепенно в съответствие с одобрената процедура като тръбата е проектирана да работи при максимално налягане 75 бара.
След приключване на тестовете, ЕК и националните енергийни регулатори на България и Гърция – КЕВР и РАЕ (RAE) ще издадат съвместно решение за сертифициране на обекта.
Газопроводът свързва гръцката газопреносна система в района на Комотини с българската в района на Стара Загора. Капацитет на трасето е 3 млрд. куб. м. газ годишно в посока Гърция – България, с възможност за удължаване до 5 млрд. куб. м. газ. Трасето е най-сериозната стъпка към диверсификация на газовите доставки за България и независимост от руския природен газ.

Междувременно извънредният и пълномощен посланик на Република Азербайджан у нас Н. Пр. Хюсейн Хюсейнов изтъкна, че когато газовият интерконектор бъде пуснат в експлоатация, България ще може да получава пълния договорен обем от природен газ от Азербайджан.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини