22.9 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Избират нов шеф на парламента другата седмица, Митева отказа

Процедурата по избор на нов председател на парламента ще бъде разгледана може би в сряда. Това заяви пред медиите Мирослав Иванов, изпълняващият длъжността председател на Народното събрание и увери, че няма намерение да се възползва от правото да стои две седмици начело на парламента. Затова още следващата седмица щял да включи точката в дневния ред на законодателите.

Иванов каза още, че към момента не е коментирано дали неговата партия „Продължаваме промяната“ ще внесе кандидатура за нов шеф на парламента, дали тя ще бъде обща на управляващата коалиция или пък ще бъде на конкретна формация. Решението се очаква тези дни.

Досегашният шеф на 47-ото Народно събрание Никола Минчев вчера беше предсрочно освободен с гласовете на новата коалиция – “Има такъв народ”, ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане”. Това предизвика спонтанни протести в негова подкрепа пред парламента.

Иванов бе категоричен, че няма нужда от извънредно заседание на НС в неделя, на което да се проведат дебатите по внесения към правителството вот на недоверие.

Спряганата за фаворит за поста Ива Митева от ИТН отказа да бъде номинирана на този етап. Тя заяви, че докато не се разговаря с всички групи, в спокойна обстановка, и не се намери обединяваща фигура, не би приела номинация.

„Смятам, че председател на парламента трябва да е човек, за когото ще има съгласие от целия парламент“, посочи тя.

 

 

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини