18.5 C
София
събота, 1 октомври, 2022

Избори на 2 октомври  – повече от сигурно

Изборите ще бъдат на 2 октомври, отново Русия ще се окаже тънката непреодолима червена линия, която ще абортира зародиша на правителство. Интересното е, че този път скалпелът е в ръцете на най-неочаквания хирург – “Демократична България”.

В това са категорични опитните политически експерти на ekspresso.bg, които, както е известно, рядко грешат.

Защо ще се получи този неочакван резултат? Нали (почти) никой не искаше избори? Нали уж имаше явна заявка за компромиси от четирите партии на бившия и бъдещия кабинет? Да вървим по ред.

БСП поиска и получи мандата. Техният компромис беше премиерът да е от „Промяната“. Корнелия Нинова анализира внимателно резултатите от няколко последователни социологически проучвания. Според тях БСП, въпреки участието си във властта, няма никакъв растеж от предните избори, когато регистрира катастрофално ниски нива.

И Нинова реши да играе две в едно. От една страна наистина да се опита да направи правителство, като вдъхне самочувствие и сила на партията си. Но от друга издигна два дразнещо проруски лозунга – преговори с Газпром и връщане на изгонените руски шпиони, които БСП продължава да нарича дипломати. Това беше инвестицията в бъдещето с оглед бъдещите избори. Червеният електорат иска да чува такива мантри.

И двете тежнения са силно центробежни от съставянето на кабинет, като второто е очевидно неизпълнимо от „Продължаваме промяната“.

За първото ПП ще отговорят с дежурното – България си има договор с Газпром, който не се изпълнява от руска страна и поради това няма място за допълнителни преговори.

„Продължаваме Помяната“ сякаш са в най-добри позиции. От една страна искат да продължат да управляват, да завършат започнатото преди служебният кабинет да го затлачи и замете. От друга страна обаче всички агенции, даже близките на Борисов, им дават от по-добър до значително по-добър резултат при нови избори. Позиция, от която те могат по-убедително да проведат любимата си  съдебна реформа.

ИТН вече не са никаква спирачка, защото сякаш вече са приели всичко, само и само депутатите им да останат във властта. И второ, защото до истински преговори с тях едва ли ще се стигне. ИТН продължават да са против евентуалната номинация на Асен Василев, но вече го правят с половин уста.

От своя страна ПП настояват още преди да започнат преговорите по същество да се узакони Рашков и КПКОНПИ, от което ИТН бяга като дявол от тамян заради многобройните им икономически зависимости. ПП обаче са категорични, че няма да отстъпят от това.

Основният проблем пред бъдещ кабинет обаче е ДБ. Първо, те искаха мандата и си бяха повярвали, че могат да направят пробив. Второ, ДБ електоратът никак не е радостен от мандат на БСП и трето, защото поставеният от Нинова въпрос за Газпром и руските дипломати директно бие в чувствителния към червеното електорат на ДБ.

Няма как Христо Иванов да убеди членовете си, че трябва да застане зад правителство, което иска преговори с Газпром и връщане на изгонените руски шпиони. И то правителство на БСП. Очевидно политическо харакири, последно завъртане с тънкия нож. Десните още не могат да преглътнат факта, че бяха в един кабинет с БСП.

Така че Путин е новата червена линя, която ще обърне на нула шанса да бъде съставен кабинет.

Експертите на ekspresso.bg твърдят също, че въпреки очевидната невъзможност за правителство, БСП ще тупа топката и ще задържи мандата до 2 август, за да могат изборите да бъдат на 2 октомври, а не в отпускарския септември. За Нинова всеки глас е безценен и тя не може да допусне избори по никое време.

В Конституцията няма посочен срок за предложение за премиер от партията, на която е връчен мандата. Общо взето тълкуването е за две седмици – една за премиер, втората за съставяне на кабинет.

Така че ни очакват две седмици на обречени опити за създаване на правителство. Две седмици напразни усилия на любовта, политическата. И ако трябва да продължим по Шекспир – този кабинет е като сън в лятна нощ. Мечтан и нереален.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини