Атанасова и Белазелков ще са конституционни съдии

Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Мандатът на новите конституционни съдии ще бъде девет години, гласуваха депутатите.

Десислава Атанасова бе подкрепена от 159 народни представители, „против“ гласуваха 65, нямаше въздържали се. Борислав Белазелков бе избран със 154 гласа, като „против“ гласуваха 63 народни представители, въздържали се нямаше.

Номинациите от парламентарни групи са на ГЕРБ-СДС – Десислава Атанасова, на „Продължаваме промяната – Демократична България“ – Борислав Белазелков, и на „Възраждане“ – Цвета Рангелова, която не събра достатъчно подкрепа. За нея гласуваха 42 народни представители, „против“ бяха 105, а 68 гласуваха „въздържал се“.

Вчера тримата бяха изслушани в парламентарната комисия по конституционни въпроси.

Дебатите в пленарна зала продължиха близо четири часа. Отхвърлено беше предложението на Георги Свиленски („БСП за България“) от проектите за решения да отпадне срокът от девет години, за който се избират новите конституционни съдии. Не беше прието и предложението на Костадин Костадинов („Възраждане“) в проекторешението да се запише, че мандатът на новоизбраните съдии е седем години, съгласно решението на Конституционния съд.

На 11 януари бе обявено решението на КС за това, че ненавременно избраните съдии в КС няма да имат пълен мандат. БТА припомня, че от 1 март 2022 г. КС е в състав от 10 съдии, след като изтекоха мандатите на Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.

Четете още

Избор на редактора