Извинявай, Македонийо! Шовинизмът убива

Георги Пеев е единственият в Европа с присадени сърце и бъбрек. Това не му пречи да е изключително активен общественик и спортист. Независим общински съветник е в Хасково, европейски и републикански шампион по плуване. Георги Пеев ще участва от понеделник в международна среща на диализирани и трансплантирани, която ще се проведе в Скопие. Поканата е от сдружение НЕФРОН и ще присъстват участници от осем държави от региона. Специално за него тя е заради много успешния филм “Живот от живота” на Стефан Командарев, в който е главен герой. Във фейсбук Жоро Пеев споделя какво ще каже в своето изявление в Скопие, дори с цената да бъде обявен за национален предател.  

Благодаря на македонските ни приятели, че са оценили какво правим по отношение на донорството и трансплантациите чрез силата на документалното кино.

И понеже ми е предоставена възможността по време на срещата да споделя някои неща за филма и въобще за донорството на органи и трансплантациите в България, отсега искам да предупредя, че моето изказване ще започне с извинение към македонците, които чакат трансплантация. Ще им се извиня, че в България има шепа шовинисти, облечени с власт, които спират Република Северна Македония за членство в Европейския съюз.

Именно членството в ЕС е един от пътищата трансплантациите в Македония да се развиват и да бъдат спасени стотици, а дори и хиляди човешки животи.

Познавах лично Гюргица от Македония (на снимката). Тя не дочака. И заради нея ще се извиня на всички чакащи трансплантация македонски граждани. Шовинизмът убива. Тясно партийната тъпанарщина в конкретния случай също.

Вероятно ще бъда обвинен в национално предателство. За мен правото на живот е на първо място без оглед на нацията.

Да живее ЖИВОТЪТ!

ПП. Понеже познавам историята, аз също смятам, че с македонците имаме общи исторически корени. Точно заради това РСМ трябва час по-скоро да бъде приета в ЕС. Това членство дава истински шанс на една част от българите да живеят по-нормален живот в ЕС.

Четете още

Избор на редактора