Издирват алигатор, избягал от дома на американец

Мъж от щата Пенсилвания в САЩ издирва своя домашен любимец – алигатор на име Уоли, предаде Асошиейтед прес.  Джой Хени твърди, че влечугото му е помогнало да се избави от депресията, в която е бил в продължение на почти десетилетие.

Алигаторът Уоли и неговият собственик Джой Хени имат хиляди последователи в социалните мрежи. Той публикува снимки и видеоклипове онлайн, на които се вижда как хората галят алигатора като куче или го прегръщат като плюшено мече. Популярността на животното се издигна до нови висоти миналата година, когато му беше отказано да влезе на мач на Филаделфия Филис.

Уоли е изчезнал по време на априлска ваканция, на която е бил с Хени. Собственикът подозира, че някой е откраднал алигатора от ограденото външно заграждение, където влечугото е прекарало нощта.

В публикации в социалните мрежи Хени пише, че шегаджии са оставили Уоли пред дома на човек, който се е обадил на властите, в резултат на което алигаторът е бил хванат и пуснат на свобода.

Властите в Джорджия потвърдиха, че някой в района на Брунсуик е съобщил за алигатор на 21 април – деня, в който Уоли е изчезнал. Лицензиран трапер е бил изпратен да го улови. Алигаторът е бил „освободен на отдалечено място“, но местната власт не знае дали влечугото е било Уоли.

В Джорджия е незаконно хората да отглеждат алигатори без специален лиценз или разрешение, а щатският департамент по природни ресурси твърди, че не издава разрешения. В Пенсилвания няма щатски закон, който да забранява притежаването на влечуги, въпреки че според властите на щата е незаконно собствениците да ги пускат на свобода.

Дейвид Миксън, биолог и ръководител на крайбрежната зона в департамента по природни ресурси на Джорджия, уточни, че дори алигаторите, които изглеждат послушни, могат да бъдат опасни.

„Те са непредсказуеми и често реагират на стимули“, каза Миксън. „Има много видеоклипове и снимки, на които хора се справят с алигатори и го правят, без да пострадат. Но колкото повече време прекарвате около тях, толкова по-вероятно е да се нараните.“

Служителите на щатската служба за защита на природата в съседна Флорида, където живеят около 1,3 милиона алигатори, са регистрирали повече от 450 случая на непровокирани алигатори, ухапали хора, от 1948 г. Това включва повече от 90 ухапвания от алигатори от 2014 г. насам, като шест от тях са с фатален край, уточнява БТА.

Четете още

Избор на редактора