Изкуствен интелект ще следи таралежите на Острова

Британски учени стартираха новаторски проект. В него той се опитва да разбере колко са таралежите в страната и защо намаляват. За това ще им помогне и изкуственият интелект, който ще следва животните, пише вестник The Guardian.

Изображенията на бодливи бозайници, обикалящи градски паркове, частни градини, гори и земеделски земи, се улавят от камери и след това се филтрират от изкуствен интелект, обучен да прави разлика между диви животни и хора. След това снимките се оценяват от доброволци, които избират тези с таралежи и ги изпращат на анализатори, които записват техния брой и местоположение.

Националната програма за мониторинг на таралежи (NHMP) се надява да използва този метод за създаване на оценки на популациите на таралежи в различни местообитания в цялата страна. Той също така иска да покаже как се променя от година на година и с течение на времето да предостави приблизителен брой таралежи в Обединеното кралство.

„Знаем, че таралежите се сблъскват с проблеми, особено в селските райони, но преди да можем да приложим практически мерки за защитата им, трябва да разберем къде се намират и защо намаляват“, каза програмният координатор Хенриета Прингъл.

Четете още

Избор на редактора