Излетя първият турски космонавт

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ излетя тази нощ заедно с екипажа на мисията AX-3 (Axion Mission 3) към Международната космическа станция от базата „Кенеди“ в щата Флорида, САЩ.

Ракетата с Гезеравджъ бе изстреляна в 00:49 ч. турско време (23:49 ч. българско).

Церемонията по изстрелването бе проследена от огромен брой турски граждани. Много хора, включително журналисти и чуждестранни гости, се събраха в полунощ край специално разположения планетариум на площад Къзълай в столицата Анкара. Зрителите имаха възможността да наблюдават изстрелването от специално монтиран екран на площада.

Много хора проследиха церемонията и на площад Таксим в Истанбул, пише БТА.

Планетариумите в специални големи шатри са изградени от министерството на промишлеността и технологиите. Цялото пътуване на турския космонавт до Международната космическа станция може да бъде проследено от космическите инженери и учени, работещи в наземната станция на Съвета за научни и технологични изследвания на Турция (ТЮБИТАК), разположена в района на Анкара. Церемонията по изстрелването бе наблюдавана и в редица научни центрове в Турция (в Коня, Бурса, Анталия, Трабзон, Кайсери).

Министърът на промишлеността и технологиите Мехмет Фатих Каджър и делегация от учени пристигнаха в САЩ, за да присъстват на церемонията.

Часове преди излитането Каджър написа в профила си в социалната мрежа Екс: „Хайде, Турция, хайде всички пред екрана в 00:49 ч. тази нощ!“

Гезеравджъ трябваше да излети вчера, но полетът бе отложен заради силен вятър. Полетът му бе отменен за втори път. Планираше се той излети за МКС на 9 януари.

През 2021 г. президентът на Турция обяви стартирането на национална космическа програма, включваща обучение на космонавти и изпращане на собствена ракета до Луната. Стойността на космическата програма възлиза на 6 млрд. долара.

Първият турски космонавт Алпер Гезеравджъ е бил пилот на изтребител F-16. В продължение на 21 години той е изпълнявал важни мисии в състава на военновъздушните сили на Турция.

„Името ми не е важно“, написа Гезеравджъ в своя публикация в социалната мрежа Екс по повод мисията и добави: „Това, което е важно за хората, е да помнят, че страната им е достатъчно решителна да направи крачка в бъдещето и да мечтае не за границите на небето, а за дълбините на космоса.“

Гезеравджъ е роден на 2 декември 1979 г. в град Силифке, окръг Мерсин, Южна Турция.

Четете още

Избор на редактора