Изпращаме искане за екстрадация от Узбекистан на убиеца от „Соло“

Прокуратурата на Република България официално е информирана от „Интерпол“ Ташкент за задържането на Илиян Тодоров – осъдения за двойното убийство пред столичната дискотека „Соло“ през 2009 година. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева пред бТВ.

По думите ѝ предстои изпращането на документи за екстрадицията на Тодоров съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

Извършителят на две убийства е задържан на 1 март на летището в столицата на Узбекистан Ташкент при проверка на „изход“ с полет за Истанбул. В хода на проверката е установено, че паспортът му е подправен. Заради това той е задържан.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно производство за извършено от Тодоров документно престъпление (използване на неистински документ), което предстои да се разгледа.

„Той беше обявен за международни издирване с европейска заповед за арест и червен бюлетин по повод убийството на две лица и опит за убийство на трето лице“, заяви Сийка Милева.

„Отдел „Международен“ при Върховна касационна прокуратура (ВКП) поддържа постоянна комуникация с Главната прокуратура на Узбекистан чрез Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ при МВР. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев ще поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев“, добави говорителят на главния прокурор.

Още по темата

Избор на редактора