Израелски атаки по Иран. Целите – военни бази

Израел нанесе удари по Иран, но не с ракети, както твърдяха първоначалните информации на световните информационни агенции, а с дронове, съобщaват американски служители, цитирани от Би Би Си.

Към момента е ясно, че експлозия е била чута северозападно от иранския град Исфахан. Градът е третият по големина в ислямската държава, като провинцията е дом на голяма военновъздушна база, както и комплекс за производство на ракети.

В Исфахан се намира и част от комплекса с ядрената програма на Иран, но Би Би Си подчертава, че ядрените обекти не са засегнати и няма опасност, свързана с тях.

Държавната информационна агенция IRNA потвърди, че системите за противовъздушна отбрана на страната са били активирани в няколко провинции.

IRNA допълва, че Иран веднага е изстреляла своите „батареи за противовъздушна отбрана“, които са неутрализирали вражеската атака.

На свой ред Иранската държавна телевизия съобщи, че взривовете са резултат от активирането на противовъздушна отбрана, насочена към „мини дронове“.

Американските медии, позовавайки се на свои високопоставени източници, твърдят, че това е отговор на Израел, който се очаква да бъде ограничен върху военни обекти в Иран.

Международното летище „Имам Хомейни“ в Техеран беше затворено за всички полети, съобщи Федералната авиационна администрация на САЩ.

По неофициална информация е имало удари в Сирия и Ирак, но съобщенията не са потвърдени.

Към момента и властите в Израел не потвърждават официално за атаката си над Иран.

В събота Иран изстреля стотици дронове и ракети срещу Израел. От Техеран обявиха, че нападението е в отговор на удар срещу иранското консулство в Дамаск. 99% от дроновете и ракетите бяха свалени от израелската противовъздушна отбрана.

Тел Авив обеща да отвърне на иранската атака. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че Близкият изток е в момента на „максимална опасност“, а Иран заяви пред Съвета за сигурност, че Израел трябва да бъде принуден да спре военните действия срещу иранските интереси в региона.

Нападението съвпада с рождения ден на Аятолах Али Хаменей, който днес навършва 85 години. Няма информация при атаката да има жертви или ранени граждани.

Четете още

Избор на редактора