Израелски дрон уби 3-ма лидери на Хамас в Бейрут

Във вторник израелски дрон близо до Бейрут уби заместник-ръководителя на политическото крило на движението Хамас и водещ представител на тази радикална палестинска групировка в Ливан Салих Арури. В отговор Хамас спря преговорите за евентуално освобождаване на израелски заложници. Ливанската Хизбула заплаши Израел с ответни мерки. „Имаме пръсти на спусъка“, добави той.

Ройтерс съобщи за смъртта на лидера на тази радикална палестинска групировка, а Хамас по-късно потвърди новината. Израелската армия не коментира инцидента. Ливанският премиер Наджиб Микати осъди атаката като поредното престъпление на Израел.

„Това е мъченическата смърт на заместник-председателя на Политбюро на Хамас, шейх Салих Арури, в ционистка стачка в Бейрут“, се казва в изявление на движението Хамас, излъчено от официалния му канал Aksá TV и други медии.

Ливанската Хизбула обяви, че смята убийството на висш служител на Хамас в Бейрут за сериозна атака срещу Ливан. „Това е опасна атака в хода на войната между врага и съпротивителното движение“, каза групата на своя уебсайт Telegram.

Според нея убийството на Салих ал-Арури заедно с други членове на Ал-Касам няма да остане без отговор и ненаказано, се казва в изявление на групата. Хизбула обеща да държи „пръста на спусъка“ като отмъщение за израелските действия.

Четете още

Избор на редактора