Израел освободи 4-ма, отвлечени през октомври

Четирима заложници от пленените от „Хамас“ миналия октомври, са били освободени. Това е станало по време на съвместна акция на израелските сили за сигурност и израелската полиция на две места локации в Нусейрат  в централната част на Газа.

Акцията е определяна като най-мащабната от началото на продължаващата вече осем месеца война, съобщи БНР.

Освободените днес са в добро здравословно състояние, настанени са в болница за прегледи.

Те са на възраст между 21 и 45 години и са били отвлечени от бойци на радикалната палестинска групировка по време на музикалния фестивал „Нова“ на 7 октомври 2023 г.

Междувременно продължават атаките на израелската армия, които са насочени главно срещу централните райони на палестинската територия.

На север, в град Газа трима души са загинали при израелски въздушен удар срещу училище, в което са били подслонени разселени семейства. Израелски военни твърдят, че ударът е бил срещу укриващи се там бойци на „Хамас“. Подобна атака срещу училище имаше и вчера, при която загинаха 40 души.

Остри реакции от израелска страна последваха решението на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да включи Израел в глобалния списък на извършителите на правонарушения срещу деца по време на конфликт. „ООН се постави в черния списък на историята“ заедно с онези, които подкрепят убийците от „Хамас“, заяви премиерът Нетаняху.

Четете още

Избор на редактора