Израел нанесе първи удари в дълбочина в Ливан

Израел нанесе първи удар в дълбочина в Ливан, предаде Франс прес, като се позова на Ливанската национална новинарска агенция и на свои репортери на терен.

Израелския въздушен удар е бил насочен срещу превозно средство в Южен Ливан, на 45 километра северно от ливанско-израелската граница. Това е първи удар в дълбочина, нанесен от Израел от началото на взаимния трансграничен обстрел, започнал след нападението на „Хамас“ срещу израелската територия на 7 октомври.

Засега не се съобщава за жертви при този удар. Ливанската новинарска агенция само пояснява, че ударът е бил нанесен с дрон и е бил насочен срещу микробус, която се е намирал в овощна градина в района на Захрани.

Този удар е извършен в деня, в който лидерът на ливанското шиитско движение „Хизбула“ Хасан Насрала ще произнесе реч, в която се очаква отново да говори за конфликта между Израел и „Хамас“.

Говорителят на израелската армия Даниел Хагари заяви вчера, че Израел нанася удари в северните части на Ливан в отговор на проникването на три дрона оттам над Израел. А „Хизбула“ каза, че е извършила няколко атаки срещу Северен Израел, сред които и три атаки с дронове, един от които е взел под прицел израелска казарма. Ливанското движение съобщи вчера и за смъртта на седем свои бойци, с което жертвите, дадени от него в ескалацията на напрежението с Израел, вече са 68.

„Хизбула“ започна да бомбардира израелски позиции в знак на солидарност с „Хамас“.

Общо 90 души загинаха досега от ливанска страна в резултат на израелски обстрели, според данни на Франс прес. От израелска страна жертвите на обстрела на „Хизбула“ и на свързани с него групи са шестима военни и двама цивилни.

Четете още

Избор на редактора