Израел уби по погрешка трима заложници в Газа

Израелската армия е убила по погрешка трима заложници, държани от „Хамас“ в Газа, по време на инцидент, който е „в процес на проверка“, заяви израелския военен говорител, предаде Ройтерс.

Те са Йотам Хаим, 28, Самер Талалка, 22, и Алон Шамриз, 26, съобщава BBC.

Военните казаха, че заложниците са били убити по време на битка с екстремистите в Газа и изразиха своите съболезнования на семействата, като същевременно подчертаха, че ще има „пълна прозрачност“ в разследването на инцидента.

Снимка: ФОРУМ ЗА ЗАЛОЖНИЦИ И ИЗЧЕЗНАЛИ СЕМЕЙСТВА

В изявление на военните се казва, че по време на интензивна битка в Газа те са „идентифицирали трима израелски заложници като заплаха и в резултат на това наши войници стреляха по тях и те бяха убити“.

През последните дни Израел се включи в интензивни битки с бойци на „Хамас“, които често са облечени в ежедневни цивилни дрехи, като в сряда беше обявен най-големият брой убити израелски войници – 10 в рамките на 24 часа.

По време на едноседмично примирие в края на ноември „Хамас“ освободи повече от 100 жени, деца и чужденци, които държеше като заложници в Газа, в замяна на освобождаването на 240 жени и младежи, намиращи се в затвори в Израел, много от които без повдигани обвинения.

„Заедно с целия народ на Израел прекланям глава в дълбока скръб и скърбя за смъртта на трима от нашите скъпи синове, които бяха отвлечени. Сърцето ми е със скърбящите семейства в техния труден момент“, се посочва в изявление на израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Над 100 заложници все още остават в Газа. Някои са обявени за мъртви задочно от израелските власти.

По-рано в петък израелските военни съобщиха, че са открили мъртвите тела на трима израелци – един цивилен и двама войници, които са били задържани в ивицата Газа от „Хамас“.

Четете още

Избор на редактора