Изумително! 8-годишен победи 5-ма гросмайстори

8-годишният Роман Шогджиев изуми шахматния свят, след като триумфира над петима гросмайстори на Световното първенство по рапид и блиц и спечели похвала от идола си – Магнус Карлсен.

Двойната победа на Карлсен в насоро завършилото събитие в Самарканд, Узбекистан, не беше единствената история, която попадна в заглавията на медиите. Други забележителни инциденти бяха отказа на полската звезда гросмайстор Ян-Кшищоф Дуда да се ръкува с руския гросмайстор Денис Хисматулин и предварително уговорения рицарски танц на гросмайсторите Даниил Дубов и Ян Непомняшчи .

Положителна история беше изключителното представяне на най-малките играчи в надпреварата, особено на осемгодишния Шогджиев, чийто резултат ще остане един от най-сензационните в историята на шаха.

„Това е наистина забележително! Най-младите гросмайстори, които имаме, са на 12 години. Това е световна сензация“, каза водещият коментатор на норвежката телевизия NRK Торстен Бае.

Руснакът победи двама страхотни гросмайстори и си осигури равенства срещу други трима. Той потенциално може да претендира, че е най-младият играч, победил гросмайстор в бързия щах, въз основа на неофициално проучване на chess.com. Гросмайсторът Ауондър Лианг държи рекорда като най-младият играч, победил гросмайстор по класически шах, постигайки това постижение на деветгодишна възраст през 2012 г.

Първият гросмайсторски триумф на Шогджиев дойде срещу узбекския гросмайстор Джахонгир Вахидов , олимпийски шампион, в първи кръг. Той продължи с равенства срещу опитните гросмайстори Алексей Дреев и Гадир Гусейнов във втори и четвърти кръг.

Следващата му жертва беше гросмайсторът Йохан-Себастиан Кристиансен , който каза пред норвежката телевизия: „Никога не бях чувал за него преди – може би трябваше. Доста лудост е да си толкова добър, когато си на осем години. Когато бях на тази възраст , едва бях научил правилата“, каза той пред NRK.

8-годишното хлапе дори привлече вниманието на Карлсен:

„Тези деца са силни! Това е много впечатляващо“, каза той пред NRK. „Забавно е да се види – може би ще го видим на самия връх след няколко години.“

В интервю за NRK майката на Шогджиев каза, че синът й е започнал да играе шах по време на пандемията на петгодишна възраст. Тя каза, че той е решен да работи усилено, за да изпълни мечтите си.

„Не бяхме наясно с таланта му. Имаме редовна работа и Роман искаше да играе като дете. Искахме той да направи нещо за бъдещето и ума си, а не да играе компютърни игри или да гледа YouTube. Да играе шах е добре за него .“

И каква е бъдещата цел?

„Да стана световен шампион. И да победя Магнус Карлсен!“ Чудото в крайна сметка успя да се срещне със своя герой в Самарканд.

Той завърши рапида с изумителните 5,5/13 резултата и рейтингово представяне от 2429, спечелвайки 182 рейтинг точки. Представянето му не беше много по-лошо в блица, където той победи силните гросмайстори Кирил Шевченко , Алън Пишот и Пранав Ананд.

Шогджиев е родом от Елиста в руската република Калмикия, известна като място на няколко шахматни събития през 90-те години благодарение на бившия президент на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов. Сега семейството се премести близо до Москва. Шогджиев вече има няколко престижни титли зад гърба си:

  • Световен шампион до 8 години за 2023 г. (с 11/11)
  • Шампион по блиц на Азия за младежи до 8 г. (с 9/9)
  • Европейски шампион за младежи до 8 г. за 2022 г. (като седемгодишен)

Четете още

Избор на редактора