Изхвърлиха руснаците от ФИДЕ за 3 години

Комисията по етика на Международната федерация по шах (FIDE) лиши Руската федерация от членство в организацията за три години.

Причината за това решение е, че в руската фигурират санкционирани лица. Дисквалификацията беше повлияна и от факта, че руснаците са провели турнири и събития в Крим. Последната точка от обосноваването на решението е неспазването на политическия неутралитет.

Освен това президентът на FIDE Аркадий Дворкович, който е член на Съвета на попечителите на руската федерация, получи порицание. Дворкович обеща, че руската федерция ще обжалва решението и настоява за разглеждане на този въпрос на Общото събрание на FIDE през септември 2024 г.

Прессекретарят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков нарече това решение дискриминационно.

На свой ред дванадесетият световен шампион по шахмат Анатолий Карпов пред руските медии го нарече възмутително и ненормално.

„Нека ви напомня, че ФИДЕ е основана преди сто години, по време на Олимпийските игри в Париж през 1924 г. Всичко, което се случва сега (с тази организация) не е нормално“, каза той.

На 31 май пък руският шахматист Сергей Карякин е изключен от ранглистата на ФИДЕ за юни. През ноември 2023 г. ФИДЕ разшири разрешението на руски и беларуски шахматисти да се състезават под флага на организацията в неутрален статут до 1 януари 2025 г, припомня Труд.

Четете още

Избор на редактора