Из делниците на един луд

6 август, 2013 г.

Борисов коментира с половин уста изказването на Вежди Рашидов, че ГЕРБ е толерирало КТБ, за да има медиен комфорт от страна на вестниците и телевизиите на Пеевски: „Да, тогава всеки имаше нужда, както и сега… Кой политик не обича да не го атакуват медиите?“. От несвързаните обяснения на премиера се разбра също, че бил извадил от КТБ някакви „300 милиона“. Малко светлина върху този казус хвърлят разговорите по скайп на главната на „Труд“ Светлана Джамджиева и собственика Огнян Донев с дата 7.08.2012 г. Джамджиева докладва на Донев след среща с Бойко: „Няма интерес към „Софарма“ – това да ти го предам. Тук уточних, че не си ме изпратил ти при него. Нищо – пак да ти го предам. Прибрал 300 млн. от Цв. В. (Цветан Василев), който вече няма достъп до него, макар че Делян – не знам Добрев или Пеевски, се опитал да го моли за среща… Човек или трябва да е банкер, или да се занимава с медии – не може и двете заедно“.

Джамджиева докладва още, че Борисов ѝ споделил, че няма интерес от вестниците на Пресгрупата, а само от сградата на Полиграфическия комбинат. Смятал той да я вземе и после да я продаде на държавата, за да се настани там съдът: „Стори ми се, обобщава Джамджиева, че това ще е неговата придобивка от сделката…“.

И комисията на Венци Лаков ни занимава с два килограма фъстъци, които премиерът изял по време на полет. Театър, братя, театър ни разиграват тия маймуни!

Министър Йовчев ще закрива полицейския СОД (Сигнално-охранителна дейност). По информация на в. „Труд“ 10 000 охранявани обекта, 25 млн. годишна печалба. Някой другар ще влезе в бизнеса с летящ старт.

„Вятър отвя български делтапланерист в Македония“, съобщава македонският „Вечер“. На 2 август българинът полетял от Кюстендил, но се извила буря и той кацнал в една ливада в околностите на Делчево. Още същата вечер македонската полиция го предала на българските власти. И изобщо не бил бит. Културна работа, а не като ония рогачи от Коиловци, които пребиха групата френски делтапланеристи, щото ги взели за цигани, които ще им крадат сеното. А македонците с пръст не пипнали нашия разуз… нашия човек.

На днешния ден през 1890 г. в затвора Обърн в Ню Йорк за първи път е екзекутиран човек с електрически стол. Много хора погрешно смятат, че първият електрифициран стол е дело на Томас Едисон, но това не е така. Едисон просто е бил фен на идеята и разпалено убеждавал властите да приемат стола на въоръжение. Това достижение на човечеството е дело на зъболекар. Както между впрочем и гилотината е дело на лекар, д-р Гилотен. Според някои източници само идеята била на д-р Гилотен, а първият действащ модел бил направен от д-р Антоан Луис, секретар на Хирургическата академия, и немския майстор на клавесини Тобиас Шмид.

Докторите най-добре знаят как се убива безболезнено, но ефективно. През 1881 г. щатът Ню Йорк създал комисия, която да открие нов, по-хуманен метод за екзекуция от обесването. В комисията бил и зъболекарят д-р Алфред Саутуик, който предложил концепцията си за електрическия стол. Първият човек, екзекутиран на него, се казвал Уилям Кемлер и бил осъден за убийството на жена си. На няколко пъти му пускали по 2000 волта, но той се заинатил и цели 8 минути се съпротивлявал. Било грозна гледка, която в никакъв случай не правела чест на откривателя. Обаче д-р Алфред Саутуик оценява високо опита: „Това е кулминацията на десетгодишна работа и учение. От днес ние живеем в една по-силна цивилизация“.

Между другото, навремето гилотината също е била приемана като голямо достижение на демокрацията. Дотогава бедните ги бесели, а към богатите прилагали „по-хуманната“ мярка обезглавяване. С гилотината бедните и богатите вече се третирали наравно.

Електрическият стол си остава най-използваният метод в САЩ до 1980 г., когато на свой ред е изместен от „по-хуманната“ смъртоносна инжекция. Изобщо в Америка се хвърлят много усилия, за да се изнамират все по-хуманни средства за индивидуално умъртвяване. Всъщност не само индивидуално… Сетих се, че на днешния ден преди 68 г. американският бомбардировач пуска над Хирошима първата атомна бомба, наричана галено „Малчугана“. Разсекретени архиви показват, че и англичаните са дали съгласието си за безсмисления ядрен удар над победена Япония. Но в името на справедливостта трябва да кажем, че атомната бомба не е дело нито на лекар, нито на зъболекар.

Ей, да ви се похваля. Таман се стягахме с булката да идем за някой и друг ден на селски туризъм в родното на д-р Филипов село Ивайло и хоп, получавам имейл от офиса на Майкрософт (Microsoft Corporation Sweepstakes Promotion, Customer Service). Имейлът ми печели от лотарията награда от 350 000 евро. И лаптоп „Тошиба“. Това ми го съобщава лично Mr. James Marshall, Foreign Transfer Manager. Лелей, чак не ми се вярва… Тая вечер ще седнем да ги наместим тия пари. Малко на влог, малко на децата, може би да отскочим до Кушадасъ за някой ден… Не е верно, че пари само при пари отиват. Понякога и на сиромасите им идва късмет!

Още по темата

Избор на редактора