Има газ. Няма газ. 250 000 българи могат да останат без работа

Има газ. Няма газ. Каква му е цената? Бизнесът казва едно, част от политиците друго, играещите го опозиция трето.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев предрече съкращаване на 250 000 работници.

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса. Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по голяма европейците от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната.  За нашито търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира Велев в ефира на bTV.

Веднага след него по темата се изказа депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев. По думите му не е вярно, че газ в България няма.

„От 26 Април, когато „Газпром“ едностранно спря доставките на газ за България, не е спирало газоподаването за бизнеса в нито една секунда, в нито един момент. Не само това – Чирен не е пълен, колкото хранилищата в Германия например, но е по-пълен, отколкото в същия момент в предишни години“, подчерта Мирчев.

„Доставките на газ наистина не са спирали, защото купуваме от посредници и то руски посредници, които ние към 2012 г. премахнахме. Руските посредници сега се върнаха“. Това обяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Четете още

Избор на редактора