Индия вдигна хиндуистки храм на мястото на разрушена джамия

Индийският премиер Нарендра Моди откри грандиозен храм на хиндуисткия бог Рам в оживения град Айодхя, съобщи BBC. Храмът се издига на мястото на разрушена през 1992 г. джамия от 16 век.

На церемонията се стекоха хиляди. Но от средите на опозицията го бойкотираха, с мотива, ‘e Моди използва събитието за политически цели.

Тържеството в северния град Айодхя, което беше предавано на живо по телевизията, показа как премиерът изпълнява религиозни ритуали в светилището на храма. Отворен е само приземният етаж, останалата част от конструкцията се очаква да бъде завършена до края на годината.

Хиляди индийци танцуваха по улиците, облечени в шафранови дрехи и развявайки шафранови знамена (националният флаг на Индия е в три хоризонтално разположени ивици в цвят шафран, бяло и зелено – б.р.) и скандираха религиозни лозунги в навечерието на откриването в понеделник на грандиозен храм на хиндуисткия бог Рам на място, което смятат за родното му място, съобщи Ройтерс.

Церемонията се смята за историческо събитие за хиндуисткото мнозинство от най-гъсто населената нация в света. Същевременно партията на премиера Нарендра Моди се е устремила за рядко пистиган трети мандат на изборите, които трябва да се проведат през месец май, отбелязва агенцията.

„Изграждането на храма Рам е инструмент за обединяване на страната“, каза Моди, цитиран в съобщение, публикувано на първите страници на вестниците преди спектакъла, който ще бъде наблюдаван от милиони индийци у дома и в чужбина.

Храмът, с който се изпълнява ключово 35-годишно обещание на хиндуистката партия Бхаратия Джаната (Индийска народна партия) на Моди, предизвика политически спорове, но и помогна на партията да се катапултира до повече популярност и власт.

Четете още

Избор на редактора