Инспекторатът към ВСС проверява 10 магистрати

На 8 март т.г. се самосезирахме за извършване на проверки за почтеност, оказване на влияние, накърняване престижа на съдебната власт на 10 съдии и прокурори, за които в медийни публикации в последно време се говори за неприемливо поведение, съобщи главният инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС) Теодора Точкова.

Тя е изслушвана във временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около убития Мартин Божанов.

Към момента смятам, че правим всичко необходимо, което ни позволява законът, за изясняване на замесени магистрати в казуса около Мартин Божанов, каза Точкова

Точкова добави, че анализ на информацията в имуществените декларации в периода 2016 – 2022 г. не е установил разлика между доходите и разходите на магистратите, които ще се проверяват, и свързаните с тях лица.

Изпратен е сигнал до Националната агенция за приходите и Комисията за противодействие на корупцията срещу магистрат, за несъответствие между имуществено състояние и подадената от него декларация, която надвишава 10 хиляди лева. Магистратът е близък до съдружник на Мартин Божанов, с когото са ползвали един и същи офис. На магистрата е извършена и проверка за почтеност.

Точкова съобщи още, че прокуратурата е допуснала инспектори да се запознаят с материалите по досъдебното производство срещу Мартин Божанов във връзка с извършваните от тях проверки. Това се е случило, след като прокуратурата е съобщила публично, че има данни за магистрати, свързани с „SS“ клуб и Божанов.

Четете още

Избор на редактора