Къде живеят богатите шейхове – в София или Дубай?

Къде живеят богатите шейхове, в Дубай? Не, богатите шейхове живеят и пазаруват в България. Цените на продуктите от малката потребителска кошница в България задминаха тези в магазините в Обединените арабски емирства, показа репортерска проверка на „Експрессо“ в различни хранителни вериги в Абу Даби, Дубай и София.

Невероятно, но факт. Продуктите от първа необходимост у нас са по-скъпи, отколкото в емирствата. Яйца, мляко, кашкавал, краве масло, хляб, олио, пилешко, телешко – всичките тези продукти са по-евтини там, отколкото тук.

„Интересно как в тази основно пустинна държава с висок стандарт на живот, която  внася повечето продукти, успява да осигури на потребителите си прилични цени на храните, а България, която има хубав климат и земеделските ни производители получават евросубсидии, не може!“, пита консултантът на „Експрессо“, пазарният футуролог Маг Камий.

Кора 30 турски яйца в тамошните магазини се предлага средно между 7 и 8 лева, което прави по 23 до 25 стотинки за брой. За сравнение у нас яйцето излиза златно  – харчи се двойно по-скъпо по около 50-55 стотинки за брой. Как става така яйцата да пристигнат по-евтини от Турция до Обединените Арабски Емирства, между които разстоянието е около 3000 километра? А родните яйца в нашенските магазини са двойно по-скъпи? Едва ли в цената на продукта са калкулирани по-високи разходи за труд, транспорт и отглеждане на кокошки.

Същото е и положението с олиото. Литър турско в дубайските магазини се намира между 3,50 и 4,20 лева. При все, че страната ни се слави като голям производител на слънчоглед, у нас литър олио рядко може да се намери на тези цени, а в София даже гони на места 6 лева за литър.

Справка с цените може да напарвите в тези два сайта на магазини – тези два сайта на магазини – един в АБу Даби и един в Дубай. Не е трудно, достатъчно е да разделите показаните цени на две, тъй като 1 дирхам е около 50 стотинки.

А може да питате и бившия земеделски министър от кабинета ГЕРБ Десислава Танева, която нашият репортер засече на летището в Абу Даби. Едва ли г-жа Танева, която държеше този ресор, не е проявила интерес на какви цени купуват тамошните потребители в магазините.

И домати, и краставици, и лук и пипер са по-евтини от нашенските. Кило краставици у нас гони 7-8 лева, а в Дубай цени са 1,50–2 лева за кило. Домати се намират и по лев и петдесет, а у нас цените им рядко падат под 3 лева, като най-масовата цена е 4-5 лева за килограм.

Червен индийски лук е между 50 стотинки и 1,10 лева за килограм.  Малко по-скъпо там се продава марковите – между 1,60 и 2,20 килото.

Килограм турски кашкавал в дубайски магазин се харчи по около 18-20 лева, а в България вече е 30-35 лв. А у нас сиренето е на цената на кашвала в Дубай.

Литър прясно мляко може да се купи за по 1,50 лева, та и по-евтино. Сравними са цените на киселото мляко. Кофичка кисело мляко от 400 мг у нас се продава по 1,40-1,80 лева, а кило йогурт в Дубай – по около 3 лева.

Килограм пилешко, внос от Бразилия и Украйна, в Дубай  може да купи по 6,50, а на промоция – дори и по няколко лева за кило. Всяка домакиня знае по колко върви нашенското пилешко и затова е излишно да го споменаваме. По-изгодно за джоба на потребителя са и телешко от Бразилия, Аржентина, Австралия, Нова Зеландия, Пакистан.

Понеже идва Великден, не може да не споменем и агнешкото, смята Маг Камий. Килото на австралийска агнешка плешка се продава по 22 лева. А бутчетата от Пакистан и Судан, които са и по-близо до Емирствата е под 20 лева за килограм. Нашият пазарски репортер обещава, че ще следи и ще сравни колко ще стигне родното агнешко през април за християнския празник, но историческите данни показват, че ще е доста по-солено.

В крайна сметка следва логичният извод, че всъщност в съпоставката с цените в Дубай и София няма нищо случайно. Щом една държава превърна пустинята в оазис, а другата – оазисът в пустиня, завършва своя анализ на пазарите Маг Камий.

Още по темата

Избор на редактора