Иран екзекутира бивш заместник-министър на отбраната за шпионаж

Иран екзекутира бившия заместник-министър на отбраната Алиреза Акбари. Иранска държавна медия разпространи вчера видеозапис, в който се твърди, че Акбари е съпричастен към убийството на водещия ирански ядрен учен Мохсен Фахризаде, предаде Ройтерс.

Според съда Акбари, който има британско и иранско гражданство, е шпионирал в полза на Великобритания. На записа, разпространен от иранската държавна информационна агенция ИРНА, бившият заместник-министър не признава, че има нещо общо със смъртта на Фахризаде, който беше убит през 2020 г. в покрайнините на Техеран, но казва, че британски агент е поискал от него информация за иранския учен.

В четвъртък персийскоезичната служба на Би Би Си излъчи аудиозапис, на който, както се твърди, Акбари заявява, че самопризнанията му са били изтръгнати с изтезания, продължили с месеци в затвора, и че не е извършил престъпленията, в които е обвинен.

Вчера британският външен министър Джеймс Клевърли определи планираната екзекуция като политически мотивирана и настоя за незабавното освобождаване на Акбари.

РЕКЛАМАspot_img