Ислямска държава пое отговорност за атентата

„Ислямска държава“ пое отговорност за атаката в Подмосковието. Това пишат руски медии, като цитират канали в „Телеграм“ на групировката (част от тях не са достъпни в България).

Бойци на ИД „нападнаха голямо събиране в покрайнините на руската столица Москва“, цитира съобщението „Скай нюз Арабия“. Друга арабска медия цитира агенция „Амак“ (на „Ислямска държава“), според чийто източник в дпругировката бойците са убили или ранили „стотици“ при нападението в Красногорск и причинили разруха на мястото, а след това се оттеглили на сигурно в базите си.

По-рано американски медии писаха, че в предупреждение на САЩ за терористична атака в Русия отпреди няколко седмици се говори тъкмо за „Ислямска държава в Хорасан“, известна на английски като ISIS-K.

Това е групировката, която пое отговорност и за кървав атентат в края на лятото на 2021 г. на летището в Кабул, докато хиляди чужденци и афганистанци бягаха от Афганистан с изтегляне на американската армия, довело до връщане на талибаните на власт. „Ислямска държава в Хорасан“ е основният противник на талибаните, които поддържат отношения с Москва.

Четете още

Избор на редактора