Испания премахва златните визи

Испанското правителство обяви, че премахва златните визи, които дават разрешения за пребиваване на чужденци, направили „значителна капиталова инвестиция“ в различни активи или стоки в страната. Те бяха въведени през 2013 година по време на управлението на Народната партия с премиер Мариано Рахой и имаха за цел привличане на чуждестранен капитал, за да се облекчиат последиците от икономическата криза.

Още в края на миналата година от правителството обявиха, че обмислят премахването на т.нар. “златни визи“, но едва през тази започна процесът по тяхното окончателно отменяне. Все още не е ясно от коя дата ще влезе в сила, но вече се наблюдава паника на пазара на недвижими имоти. Чужденците, които са от страни извън ЕС, се стремят да приключат вече започнали сделки, преди отпадането им, за да получат възможност да живеят и работят в страната. Това все още е възможно срещу инвестиция в недвижим имот над половин милион евро, над два милиона в испански държавен дълг или един милион евро в акции на испански компании.

Според министъра на жилищното строителство Исабел Родригес 94% от златните визи са свързани с покупката на недвижими имоти в Мадрид, Барселона, Валенсия, Аликанте, Балеарските острови или Малага. Там и цените са най-високи и затова кабинетът на Педро Санчес иска отмяната им, за да спре поскъпването в тези региони и да даде възможност на испанците да се сдобият с жилище.

Според брокери обаче това ще отблъсне чуждестранните инвеститори, но няма да доведе до спад на цените на вътрешния пазар. За 10-те години, откакто се издават златни визи, с тях са се снабдили 14 576 души, главно от Русия, Съединените щати, Китай, Латинска Америка и богатите арабски държави. Повечето от тях ги използват през зимата, когато климатът в Испания е мек и приятен за живеене, съобщава БНР.

Четете още

Избор на редактора