4.3 C
София
неделя, 27 ноември, 2022

Испански изтребители пазят небето ни от днес

6 испански изтребитела “Юрофайтър Тайфун” пристигнаха днес в авиобаза “Безмер”, съобщиха от Министерството на отбраната.

Те ще подкрепят българските ВВС в охраната на въздушното пространство на България и усилената охрана по Източния фланг на Алианса.

Испанските изтребители ще останат у нас до 2 декември.

„Българските военновъздушни сили ще продължат да работят за националния принос към Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО (NATINAMDS). Съвместното изпълнение на задачи от ВВС на България и Испания в мисията на НАТО по усилена охрана на въздушното пространство осигурява способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да охранява въздушното пространство на страните-членки на Алианса“, посочи командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, цитиран от министерството.

„С това краткосрочно пребазиране Испания доказва своите способности и готовност да допринесе за колективната отбрана на НАТО в Черноморския регион“, заяви генерал-лейтенант Франсиско Брако Карбо, командир на испанското Съвместно командване по операциите. „Очакваме с нетърпение да работим с българския екип в авиобаза Безмер и да демонстрираме общите си ангажименти към колективната отбрана“, добави още генерал-лейтенант Карбо.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини