5.6 C
София
неделя, 4 декември, 2022

Италианска астронавтка като кукла Барби

Италианската астронавтка Саманта Кристофорети вдъхнови нова кукла Барби. На 15 октомври първата европейка в космоса, се завърна от Международната космическа станция (МКС) заедно с астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Боб Хайнс и Джесика Уоткинс и  това сложи точката и на нейната втора мисия на МКС “Минерва”, съобщава БТА.

Капсулата на “Спейс Екс” , наречена “Фрийдъм”, носеща трима американски астронавти на НАСА и италиански член на екипажа от Европейската космическа агенция, падна с парашут в морето в края на петчасовия автономен полет от МКС към дома. Спускането беше предавано на живо съвместно от НАСА и “Спейс Екс”.

Стартът на “Минерва” бе на 27 април 2022 г., когато Кристофорети се отправи към МКС на борда на капсулата “Фрийдъм” на частната американска компания “Спейс Екс” от космическия център “Кенеди” на НАСА.

На борда на МКС през пролетта Кристофорети бе посрещната от друг астронавт на ЕКА – Матиас Маурер от Германия.

Това бе значим момент от европейското присъствие в космоса, отбелязват от ЕКА на официалната си уеб страница.

Кристофорети и “Минерва” оставиха траен отпечатък в космическите изследвания. Италианската астронавтка участва в множество европейски и международни експерименти в условията на безтегловност. Резултатите от тях имат значение в здравеопазването. Експериментът по акустична диагностика изследва ефекта от излагането на човешкия слух на различни шумове.

Друг експеримент пък подаде важни данни за поддържането на мускулния тонус. Тестовете в областта на физиката на емулсиите имат значение в подобряването на технологичните процеси в производството на храни. На тестове бяха подложени метали и антимикробни покрития за повърхности, които ще се използват в производството и на космически апарати, и в строителни дейности на Земята.

Мисия “Минерва” ще остане в историята с първата космическа разходка на Кристофорети на 21 юли, когато монтира заедно с руския космонавт Олег Артемиев роботизирана ръка европейско производство. Италианската астронавтка стана първата европейка, излизала и работила в открит космос.

Тя се записа в историята и като първата европейка и пети представител на европейска страна като командир на Международната космическа станция. Кристофорети пое управлението на МКС на 28 септември тази година.

Кристофорети е пионер и в онлайн комуникацията с последователи на Земята от космоса. Тя стана първият астронавт, който провежда научна комуникация чрез ТикТок. От акаунта си там астронавтката показваше всекидневието си на борда на МКС в околоземна орбита, отговаряше на въпроси на последователите си в социалната мрежа, популярна сред младите хора по целия свят. Кристофорети има милиони последователи в ТикТок.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини