Италия инвестира в Либия $8 млрд. за нови газови находища

Италианския енергиен колос ENI и националната петролна корпорация на Либия (NOC) подписаха споразумение за проект за разработване находища на газ в северноафриканската страна.

На срещата в Триполи присъстваха премиерът на Италия Джорджа Мелони, този на либийското правителство на националното единство Абдел Хамид ал Дабайба и представители на енергийните корпорации на двете страни, съобщи БНР.

За реализирането на проекта ENI  ще инвестира рекордните 8 милиарда долара.

Целта е да се увеличи производството на газ чрез две находища, което ще започне през 2026 година с капацитет от над 21 милиона кубически метра газ на ден.

Част от него ще е за вътрешния пазар на Либия, останалата – за износ към Италия чрез газопровода Greenstream. Той свързва двете страни през Средиземно море и е в действие от 2004 година.

Премиерът Джорджа Мелони нарече случилото се „историческо“ и че „Италия ще бъде хъб за енергийни доставки за цяла Европа“.

Тя подчерта, че „Либия е приоритет за Италия и европейското енергийно предизвикателство“. Италия и Либия ще си сътрудничат и срещу незаконната имиграция, за което бе подписан меморандум за доставката на пет патрулни катера, финансирани от ЕС.

Исторически Либия е била винаги важна за Италия за икономически инвестиции и добиването на петрол от 1938 г., а след това и на газ.

Четете още

Избор на редактора