10.7 C
София
понеделник, 26 септември, 2022

Партията на Слави излита от парламента при нови избори

“Има такъв народ” ще отече в парламентарния канал, ако днес се проведат избори. Партията, предизвикала настоящата политическа криза, продължава да губи симпатизанти и ще остане под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание.

Проучване на “Алфа рисърч” отчита, че ИТН се е свлякла на 3.3% електорална подкрепа, което е с 1,2% по-малко от предходния месец. Проучването на агенцията е проведено между 25 юни – 1 юли.

Така в новата българска история се появи нов рекорд – партията на Слави катастрофира от спечелване на избори (през юли 2021 г.) до сбогом на парламента за по-малко от година.

Изследването отчита мобилизация на симпатизантите на “Продължаваме промяната”, като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в последствие – на правителството. ПП преодолява спада от предходни проучвани и качва подкрепата си с ръст от 2 пункта спрямо април. Така в момента тя има 20.2% потенциален вот и остава на малко над процент след ГЕРБ (21.5%). ПП постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Демократична България също запазва избирателите си в столицата и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.

“Възраждане” спира възхода си – както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – ПП, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев. Партията на Костадинов остава с 8% подкрепа. “Български възход“ стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и Възраждане.

Лавирането на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна.

Експертите констатират силно поляризирано обществено мнение между опцията „ново правителство в сегашния парламент“ (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около 3/4 от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания, са „за“ сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии – „за“ предсрочни избори.

31,9% от анкетираните имат надежди на коалиция около ПП, 25,2% – около ГЕРБ, като партията на Борисов постепенно успява да излезе от изолация.

Според проучването има разколебаване на подкрепата за президента с 8 пункта.

spot_img

Още по темата

spot_img

Последни новини