ИТН изчегърта председателя на Народното събрание

ИТН се зарече да изчегърта модела ГЕРБ в управлението на страната и започна с… Никола Минчев от „Продължаваме промяната“.

Със 125 „за“ и 113 „против“ шефът на парламента се прости с поста си. Това стана след 5-часови бурни скандали в пленарната зала. Против Минчев гласува новата четворна коалиция ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Един от ПП се въздържа, самият Минчев по-късно уточни, че това е бил самият той. Доскорошният председател остава редови депутат в парламента.

Юристът Минчев бе избран за председател на парламента на 3 декември 2021 г.

В последното си изказване като председател той заяви от трибуната, че причините за искането на оставката му са политически и в основата им стои предстоящият вот на недоверие към кабинета.

„Тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен“, заяви Минчев. И допълни, че може би е по-добре да не бъде председател на НС при това ново мнозинство в парламента.

Никола Минчев каза още, че не се е изживявал като шеф, че се стремил да подхожда с уважение към всички депутати, да ги изслушва и да им дава думата, макар че с това си е навличал и негативни коментари.

„Всички тук сме избрани от народа – харесва ни, не ни харесва, това е решил той. Ние сме тук и го представляваме. И на мен ми се е искало нашата парламентарна група да не от 67, а от 137 депутати, но съм бил толерантен. Заради тази толерантност човек от администрацията на НС ми каза, че съм прекалено добър за стандартите, установени в тази институция. Това е и добре, и е тъжно“, добави още Минчев.

Бившият вече шеф на парламента уточни, че е влязъл „с желанието за промяна на един модел, който властваше до този момент. А сега новото мнозинство твърдо ще го съхрани“. И пожела на наследника си да бъде обективен, поне колкото е бил той.

„Искам да благодаря на Никола Минчев за добре свършената работа. Той успя да води този парламент по най-диалогичния професионален начин. Днес той стана жертва не на неговата дейност и действия, а на това, че в момента една коалиция – ДПС, „Възраждане“, ГЕРБ и хора останали в ИТН решиха, че независимо от неговите професионални качества, ще гласуват против него. Искам да ви успокоя, когато започнахме със служебния кабинет и осветлихме схемите с ББР, когато спечелихме изборите, имахме зависим коалиционен партньор. Но промяната идва и стъпка по стъпка България ще бъда различна“, заяви от трибуната след отстраняването на Никола Минчев премиерът Кирил Петков.

В кулоарите на парламента той допълни, че не се страхува от нови избори, защото „хората, които гледат в момента, могат да си дадат ясна представа какво се случи – всички, които гласуваха срещу Минчев показаха ясно, че не им пука за тази страна. Те са едни маркетингови фирми, които лъжат.“

“Най-важният резултат от днес даже не е новото мнозинство, което е ясно от няколко дни, а че г-н Никола Минчев и всичко това, което той представлява като една млада генерация в българската политика, е победител. И опозицията, т.е. новото мнозинство, признава качествата му и казва, че това не било за него. Това показва пътя към бъдещето, всичко останало е връщане към миналото.” Това заяви пред журналисти в парламентарните кулоари съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов след гласуването в пленарна зала, с което бе освободен от поста си председателят на парламента Никола Минчев.

“Това е рецепта за катастрофа. Единственият човек с отговор днес, какво следва – и го очаква с желание – това беше Костадин Костадинов. Той описа ясна картина – референдум по всички въпроси. Това ли правим всички – обслужваме “Възраждане”?”, риторично попита  Иванов.

„Днес се случи онзи вододел, за който ставаше дума преди дни. Въпросът е какво следва оттук нататък. Дали с този избор, който направиха 125 народни представители, избраха да изпратят България напред в бъдещето или предпочетоха да я върнат назад, в миналото“, коментира пред Би Ти Ви шефката на кабинета на премиера Лена Бориславова. Според нея с избора си да свалят председателя на парламента Никола Минчев депутатите са лишили голяма част от българския народ от бъдеще.

„Малка част от българския народ и бизнес ще е много доволна от случилото се. Отново ще бъдат оставени на спокойствие, отново пестициди ще минават в плодовeте на Кdпитан Андреево. Лукойл“ може би отново ще спре да плаща данъци, ще изчезне граничният контрол. Може да бъде възстановено спецправосъдието“, каза още Бориславова.

Нов избор ще се проведе до две седмици, до тогава парламентът се председателства от зам. председателя, излъчен от най-голямата парламентарно представена партия или коалиция, в случая  –  “Продължаваме Промяната” .

Четете още

Избор на редактора