Ицко Финци пак ще дирижира легендарния Първоаприлски концерт

В деня на шегата 1 април от 19:00 часа зала „България“ ще посрещне римейк на забележителните първоаприлски концерти, които през 80-те години дадоха на столичната публика нов поглед към света на класиката.

В него ще звучат популярни произведения от Чайковски, Григ, Бах, Чимароза, Дворжак, Росини. Концертните изпълнения са съчетани с комедиен спектакъл, в който класиката е поднесена с хумор и актьорско намигване.

Освен музикантите от Софийската филхармония на сцената ще излязат актьорите Ицко Финци, Рашко Младенов, Борислав Веженов, Валентин Ганев и цигуларят Минчо Минчев. На диригентския пулт застава Константин Добройков, но палката ще му бъде оспорвана от Финци.

Събитието е римейк на легендарния Първоаприлски концерт от 1980, организиран от Българското национално радио. Тогава на сцената в зала „България“ излизат трима от участниците тази събота: Ицхак Финци, Минчо Минчев и Рашко Младенов, заедно с покойните днес Николай Бинев и Тодор Колев.

Рашко Младенов, инициатор на първоаприлския концерт тази събота, споделя пред БНР, че всичко е започнало от композитора Александър Владигеров – син на Панчо Владигеров.

Негова е била идеята идеята няколко артисти, които се занимават и с музика, да направят концерт за 1 април. Спектакълът жъне бурен успех и е игран още 25 пъти за един сезон. Двадесет години по-късно концертът има нов успех в НДК.

Целта е да бъде запазен оригиналният репертоар от първите концерти. Всички артисти музиканти ще дирижират по едно изпълнение на основния си инструмент. Освен на цигулка актьорът Валентин Ганев ще свири и на контрабас – като в едноименния си моноспектакъл в Народния театър.

Борислав Веженов ще изпее ария от „Севилският бръснар“, която е като скороговорка. Водещ ще е прочутият ни цигулар Минчо Минчев, който живее в Германия, но пристигна у нас за „Мартенските музикални“ дни в Русе.

Част от оригиналните партитури за концерта ще бъдат възстановени благодарение на архивен запис на първия концерт от БНТ, по който композиторът на Софийската филхармония Слави Димов ще обработи нотите.

Още по темата

Избор на редактора