Окончателно гласуват вота на недоверие утре

Утре трябва да се проведе окончателното гласуване на вота на недоверие на правителствотоза несправяне в сектора „Сигурност и отбрана“.

Поради липса на кворум депутатите не успяха да завършат процедурата по гласуване днес.

Вотът беше внесен от БСП, „Възраждане“ и ИТН.

При първото гласуване „за“ оставката на кабинета гласуваха 66 народни представители. „Против“ се обявиха само от групата на ПП-ДБ с 61 гласа, след като преди това ГЕРБ-СДС и ДПС демонстративно напуснаха залата заради отхвърленото предложение за незабавно прекратяване на дерогацията за руски петрол. Поради изискването вотът да се смята за успешен само ако е подкрепен от 121 депутати, решението беше отхвърлено.

Поискано беше прегласуване, но преди това бяха направени две проверки на кворума. Последвалите почивки не бяха достатъчни за събирането му и председателят на НС Росен Желязков закри заседанието.

След като парламентът не успя да гласува втория вот на недоверие на правителството, председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски предупреди ПП-ДБ да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, защото това може да застраши правителството:

„Надявам се колегите тази вечер да прочетат знаците и да не рушат евроатлантическото парламентарно мнозинство, което ще застраши евроатлантическото правителство с коалициите, които направиха по места с „Възраждане“ и с БСП. Това не може да се случва. Или ще има евроатлантическо парламентарно мнозинство, или ще има про-Путин мнозинство, което управлява България. Ние в него няма да участваме. Както видяхме, и колегите от ГЕРБ няма да участват. Така че – това е вечерта на знаците“.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова при утрешното прегласуване на вота на недоверие ГЕРБ и ДПС да влязат в пленарната зала и да заявят позицията си. Според нея, с днешното си отсъствие те са постигнали две цели – спасили са кабинета, но също така са показали, че ПП-ДБ трябва да се съобразяват с исканията им:

„Показаха, че извиват ръцете на партньорите си от ПП и ДБ по конкретния казус: „Или ни давате „Лукойл“, или си отивате“. Прегласуването ще бъде утре. Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно тяхната позиция. Защото това лицемерие, ето ние излизаме, ние се „фръцкаме“ – добре. Но всъщност с това излизане те спасяват кабинета. Да имат доблестта да дойдат и да кажат – „За“, „Против“ или „Въздържали се“. Има три бутона. Само с демонстрации няма да стане“.

Четете още

Избор на редактора