И „Гугъл“ обяви масови уволнения, 12 000 ще си търсят работа

И „Гугъл“ изненадващо обяви масови уволнения. Съкращенията ще обхванат всички отдели на компанията, включително за набиране на персонал и инженерните звена.

Компанията майка на „Гугъл“ (Google) – „Алфабет“ (Alphabet) обяви, че ще съкрати около 12 000 работни места, или 6 на сто от работната си сила, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенциите се позовават на съобщение на ръководителя на компанията Сундар Пичай до персонала. С това си решение компанията последва наскоро предприетите подобни мерки от други технологични гиганти, разтърсили сектора.

Новината идва само ден след като от „Майкрософт“ обявиха, че тази година ще уволнят 10 000 служители и дни след като „Амазон“ обявиха, че подновяват продължаващата вече месеци вълна от уволнения, която ще остави 18 000 служители без работа.

Сега Пичай е аргументирал решението за „Гугъл“, като е посочил, че компанията бързо е увеличила персонала си през последните години „заради икономическа реалност, различна от тази, с която се сблъскваме днес“. „Поемам пълна отговорност за решенията, които ни доведоха тук“, е добавил той.

Съкращенията в „Гугъл“ ще обхванат всички отдели на компанията, включително за набиране на персонал и такива с корпоративна насоченост, както и някои от инженерните отдели.

„Алфабет“ вече е предупредила някои от съкратените служители, пише още в съобщението до персонала. Процесът обаче ще отнеме повече време в различните страни заради местни трудови закони и практики.

РЕКЛАМАspot_img