И Доган „яхва” слънчевата енергия

ТЕЦ Варна, която 70% е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, планира до края на годината да започне изграждане на фотоволтаичен парк с мощност 100 мегавата.

Паркът ще бъде построен върху бившето депо от въглищни отпадъци, които централата гореше, преди да мине на газ.

Според плана новият енергоизточник трябва да заработи през 2023 г. Предвижда се ТЕЦ-ът да започне и производство на водород като част от програмата си за изграждане на две парогазови турбини на мястото на закритите 3 реактора на централата, от времето, в което е работила на вносни антрацитни въглища. Действащите в момента 3 блока по 210 МВТ-а са на газ.

Информацията е от съобщение на изпълнителния директор на централата Данаил Папазов по повод публикация на Антикорупционния фонд, от поредицата „Блатни истории от Варненското езеро“, посветена на държавния проект за удълбаването на двата канала на държавното пристанище Варна, за да могат да минават през тях по-големи кораби.

Проектът започна през 2020 г. и стана скандален с продължителния отказ на държавните институции да кажат кой инвестира 350 млн. лв. в дейности, които ползват частен интерес и улесняват плановете на „Пристанище „Езерово“ за развитие като зърнен терминал.

Другият скандал е с кейовата стена на Пристанище „Езерово“, която е съсобственост на държавното „Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ,) но се ползва от частния порт.

В изявлението си Папазов припомня, че са придобили централата в „плачевно състояние”, а газификацията й е била прекалено скъпа. Настоящите собственици от Сигда – на Папазов и децата му, са закупили  ТЕЦ „Варна“ от чешката ЧЕЗ през 2017 г, която пък я приватизира през 2006 г. заедно с пристанището. ТЕЦ-ът обаче беше принуден да спре работа на 1 януари 2015 г., след като държавата прекрати плащания за студен резерв, тъй като централата на отговаря на изискванията на ЕС за ограничаване на вредните емисии.

Четете още

Избор на редактора