И Истанбул под вода, двама се удавиха

Двама души са се удавили в поройните валежи, които връхлетяха вчера Истанбул, заяви истанбулската областна управа пред телевизия А Хабер. Те са били отнесени от наводненията, които засегнаха кварталите „Башакшехир“ и „Кючюкчекмедже“ в европейската част на града.

Петима души са ранени и са откарани с линейки в болниците. Няма опасност за живота им.

Поройните валежи, които връхлетяха вчера Истанбул, причиниха наводнения в градското метро. Улиците се наводниха и станаха като море, дървета плуваха във водата, мостове, приземни етажи бяха залети с вода, по пътищата се образуваха задръствания, хиляди граждани останаха с часове блокирани на спирките на превозните средства от градския транспорт.

Силният вятър на места изскубна дървета, които бяха впоследствие отнесени от водата.

Особено големи поражения има в районите „Арнавуткьой“, „Башакшехир“ и „Кючюкчекмедже“ в европейската част на Истанбул.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу заяви, че на места са паднали по 150 литра валежи на квадратен метър.

Валията на Истанбул Давут Гюл призова гражданите да бъдат внимателни с оглед ситуацията с наводненията. Той отправи призив към шофьорите и куриерите с мотори да излизат на пътя.

Спасителни екипи на истанбулската община, наброяващи две хиляди души, много машини и техника и над 50 линейки са изпратени в пострадалите райони за справяне с последиците от наводненията, каза Имамоглу, цитиран от сайта Т24.

Четете още

Избор на редактора