И кметът на Карлово против филма за Ботев, в който сам играе

Кметът на община Карлово д-р Емил Кабаиванов предлага да бъде създаден Национален борд за опазване на историческата памет, който да има ангажимент и правомощия да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои, която кандидатства за публично финансиране.

Предложението е отправено към председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и министъра на култура Велислав Минеков.

То е породено от наскоро излъчения по Българската национална телевизия филм „Ботев“ с режисьор Максим Генчев и предизвиканата от него вълна от възмущение в карловската общественост.

„Преди десетина дни по Българската национална телевизия бе излъчен игралният филм „Ботев“ на режисьора Максим Генчев. След излъчването цялото публично пространство – социални мрежи, телевизии, специализирани издания за изкуство и култура и др. –  беше залято с критики към продукцията“, припомня Кабаиванов в писмото си до Вежди Рашидов и Велислав Минеков.

„Кинокритици, общественици и обикновени граждани оспориха категорично художествените качества на филма, като някои дори го охарактеризираха като окарикатуряване и гавра с паметта на поета – революционер“, се казва още в текста.

„Г-н Максим Генчев е режисьор и на филма „Дякон Левски“ /2015/, който също не беше добре приет от критиката и обществеността. За мен и моите съграждани – жителите на община Карлово – Левски и Ботев са нещо повече от национални герои. Левски и Ботев са родом от нашата община, сред нас още живеят техни потомци“, пише Кабаиванов.

„Освен бащи на Отечеството, Левски и Ботев са наши родственици по кръв. Затова карловци сме особено чувствителни към своеволните интерпретации на образите им в художествени произведения от всякакъв вид и род“, припомня кметът на Карлово.

„Излъчването на филма „Ботев“ предизвика вълна от възмущение в карловската общественост. Мнозинството категорично отхвърля лентата и я намира за пошла и безвкусна. Аз не се наемам да оценявам художествените качества на филма, но се присъединявам към съгражданите си, които смятат, че е недопустимо продукция с подобна естетическа стойност да получава публично финансиране.

Един слаб филм за Ботев не е просто творчески провал, а покушение срещу българската национална идеология. Нелепо е това покушение да бъде финансирано с парите на данъкоплатците.

Воден от горните съображения си позволявам да Ви предложа да инициирате създаването на Национален борд за опазване на историческата памет /НБОИП/. Бордът ще има ангажимент и правомощия да одобрява или отхвърля всяка продукция, интерпретираща образи на национални герои, която кандидатства за публично финансиране.

РЕКЛАМАspot_img