И Корнелия Нинова хвърли оставка

Корнелия Нинова подава оставка като председател на БСП. Това съобщи самата тя на пресконференция, свързана с провелите се избори на 9 юни.

Вчера от Младежкото обединение в БСП поискаха тя да се оттегли незабавно, като председател на партията, заради катастрофалния, според тях, резултат на партията на изборите.

Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност персонално, лично и единствено, подавам оставка и свиквам Националния съвет (НС), обясни решението си Нинова и добави, че ще остане редови депутат в 50-я парламент.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците ѝ, който да довърши мандата – това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров. Започва и пълен цикъл от отчети и избори в цялата партия, което означава нови общински, областни председатели, пряк избор през септември на председател и конгрес през октомври, уточни Нинова.

Тя не отговори дали би се кандидатирала отново за лидер на БСП. В момента не съм кандидат за лидер, а лидер, който си подава оставката и се оттегля, подчерта Нинова.

По думите ѝ анализът на Изпълнителното бюро (ИБ) днес показвал, че по отношение на политиките, по темите, които вълнуват обществото, социалистите не са допуснали грешки спрямо мнозинството на българските граждани. Най-голямата тревога за България и проблем е дъното на избирателната активност, което е наказание за всички от политическата система, ако не светне червената лампа и не се вземат мерки, следващият път ще е още по-катастрофално, коментира Корнелия Нинова.

Няма победител на тези избори, защото всички без ДПС и „Има такъв народ“ (ИТН) губим гласове, най-много „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), е изводът на ИБ на БСП. ГЕРБ, макар и да са първа сила, трудно биха имали претенцията да управляват от името на една десета от българските избиратели и това е техен проблем, изтъкна Корнелия Нинова. По думите ѝ сегашната фрагментация означава нестабилност и трябва да се работи по някакъв начин това да бъде коригирано. Вече няма голяма партия, в същото време се увеличава представителството в парламента на малки партии, смятат социалистите.

Отговорността за съставяне на правителство е на ГЕРБ, като първа политическа сила, и на Бойко Борисов, посочи Нинова. Ние си оставаме на нашата позиция, партийни „сглобки“ не правим, правителство на ГЕРБ не подкрепяме, категорични са от БСП, като продължават да смятат, че страната може да излезе от кризата с надпартиен, срочен, експертен кабинет. Една от задачите ще бъде именно да изготви позиция, която парламентарната група ще изрази от трибуната на Народното събрание.

Има опасност да влезем в спирала от предсрочни парламентарни избори и призоваваме това да не се допуска, отговори Нинова на въпрос. Призоваваме за съставяне на трайно правителство с дълъг мандат и смислени решения на НС. Нови избори наесен ще бъдат с още по-ниска избирателна активност, още по-ниска легитимност и фрагментация, предупреди тя. Това, по думите ѝ, са най-сериозните процеси, защото са опасност не само за политическите партии, а и за демократичния процес у нас.

Нинова за пореден път призова всички, които са напуснали БСП, отново да се върнат в партията.

Изпълнителното бюро на БСП отчита пълен провал в поведението на българската социология, защото никой не улови дори най-малкото движение на „Величие“, е още сред изводите от днешното заседание на ИБ на партията. Анализът сочел също, че вляво няма нищо друго сериозно, освен БСП, която единствена ще представлява левите хора в парламента. Всички приказки за голяма нова лява вълна приключиха изборните резултати, смятат от социалистическата партия.

Четете още

Избор на редактора