И фелдшери ще могат да гледат деца в яслите

Фелдшери, педагози и лекарски асистенти вече ще могат да се грижат за децата от детските ясли. Това става с промяна в наредба 26 на МЗ. В противен случай заради липса на медицински персонал ще се наложи част от яслените групи да бъдат закрити.

Здравното министерство предложи изменението заради големия недостиг на специалисти с висше образование по специалностите „медицинска сестра“ и „акушерка“, каквито се изисква да работят в детските ясли. Повечето от медсестрите са в пенсионна възраст.

„Това бе един наглед малък препъникамък, който ни отне месеци битки, за да започне колата на ранната детска грижа да върви напред“, коментира по повод приетите промени в наредбата депутатът от „Демократична България“ Елисавета Белобрадова във Фейсбук. И допълва, че яслите ще получат възможността да назначават педагози там, където липсват медицински сестри.

България е единствената страна, в която за децата от 0 до 3-годишна възраст се грижат медицински сестри, а не педагози и специалисти по ранно детско развитие. Затова яслите са подопечни на Министерството на здравеопазването, което е прецедент.

Четете още

Избор на редактора