Кабинетът одобри купуване на бойни машини „Страйкър“

Правителството одобри Проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”, съобщи пресслужбата на Министерския съвет. Проектът е сред приоритетните за Министерството на отбраната и предвижда закупуването на нови бойни машини „Страйкър“ за Сухопътните войски.

Целта е да се осигури постигане на оперативна съвместимост с армиите на съюзниците ни в НАТО, придобиване и поддържане на способности за отбрана на страната самостоятелно, в съвместна операция и в системата за колективна отбрана, както и участие в съюзни операции извън територията на страната.

Кабинетът предлага също така на Народното събрание да отмени решението на парламента от 8 юни 2018 г. за приемане на проект за инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“. Правителственото решение е прието неприсъствено.

БТА припомня, че министърът на отбраната Тодор Тагарев отчете на 15 септември, че усилията на ведомството за изминалите месеци са насочени към развитие на модернизирана, съвременна отбрана и гарантирана защита на националните ни интереси от чужди посегателства.

Министърът на отбраната посочи, че за нуждите на механизирана бригада на Сухопътни войски се подготвя проект на договор за придобиване на общо 198 бронирани машини „Страйкър“ и машини за поддръжка. Извършва се оценка и класиране на офертите за нови трикоординатни радари за системата за противовъздушна и противоракетна отбрана и предстои избор на изпълнител на проекта.

Четете още

Избор на редактора