Кабинетът свали таваните на цените на електроцентралите

Министерският съвет определи на заседанието си в сряда по-ниски тавани на цената на електроенергията от различните електроцентрали, над които приходите от продажба ще се внасят във фонда „Сигурност на електроенергийната система“ и трябва да се изразходват за подпомагане на потребителите, за енергийна ефективност и нови възобновяеми енергийни източници.

За АЕЦ „Козлодуй“ таванът се намалява от досегашните 180 лв./МВтч на 150 лв. и сумите над това ще се изземат от ядрената централа.

От 350 лв./МВтч на 300 лв. се сваля прагът, от който ще почват вноските във фонда от въглищните електроцентрали. Тя обаче ще се умножава по 1.32 средномесечна цена на тон СО2 емисионни квоти за мегаватчас. На централите, които прибавят към въглищата биомаса, отпадъци или нефтопродукти, е изчислена същата цена от 300 лв., но умножена по 0.9 средномесечна сотйност на парниковите газове.

В тази група са и възобновяемите енергийни източници, чийто таван също е свален от 350 на 300 лв./МВтч.

Досега „Национална електрическа компания“ бе извън схемата за отнемане на свръхпечалбите на енергийните дружества заради високите цени на електроенергията. Вече обаче ще има и за обществения доставчик и пределът ще е 200 лв./МВтч.

Промяната на таваните ще позволи запазването на приходите във Фонда за сигурност на електроенергийната система от т.нар. свръхпечалба на електропроизводителите. Със спада на цените на борсата на ток от март насам, вноските във фонда са по-ниски.

Четете още

Избор на редактора