Казанлъшкият вестник Искра празнува 100 години

Сто години навършва днес казанлъшкият вестник „Искра“, съобщиха от местната администрация. Той се издава от 1 юни 1924 година без нито едно прекъсване в дейността си. По повод годишнината, кметът на града Галина Стоянова изказва благодарността си към всички, които са били част от историята на печатната медия и са я превърнали в кауза, която ще бъде продължена и занапред.

БТА припомня, че вестникът е създаден през 1924 година от казанлъчанина Петър Топузов, чието име се свързва със създаването на почти всички културни институти в града. Той е създател на Исторически музей „Искра“, а впоследствие и на Художествената галерия заедно с Иван Енчев – Видю, както и на Общинската библиотека „Искра“. Вестникът се създава най-късно поради разрастването на културната дейност в Казанлък. Топузов е създател на организацията „Ученолюбива дружина Казанлък“, но иска да свърже повече хора от града и региона, които се интересуват от наука и култура.

Първият брой на вестника излиза на 1 юни 1924 година с името „Казанлъшка Искра“, както се казва до брой 281. Петър Топузов залага профила на вестника като вестник за култура и икономика. Един от най-видните автори и редактори на вестника след Петър Топузов е известният казанлъшки художник и писател Димитър Чорбаджийски – Чудомир. В началото всичко се е случвало на доброволни начала и почти не е имало средства за издаването на вестника. Постепенно се разширява дейността и в изданието се включват повече хора.

Въпреки промяната в развитието на медийното пространство, вестникът не спира да излиза и след промените от 1944 година. Вестник „Искра“ не е най-старият вестник в страната, но по-голямата част от по-старите издания са имали определени прекъсвания в издаването си. В момента продължава да излиза, а мотото му е „Вестникът на десет поколения казанлъчани“.

В момента вестникът е общински, в него има новини от Община Казанлък и населените места в региона, спорт, икономика, както и задължителната културна страница, която винаги присъства във всеки брой на „Искра“.

Четете още

Избор на редактора