Какво става в столетницата? БСП срещу БСП

„Бях номиниран от общинската организация на БСП в Шумен за кмет с почти пълно единодушие. Очаквах потвърждение от Националния съвет, но там беше определено друго лице, което не беше припознато от общинската структура. Водим разговори с формати „център – ляво“, за да ни подкрепят, за да можем да регистрираме нашите кандидати за кметове, за селски кметове, за общинска листа. Най-вероятно това ще бъде „Левицата“.

Това каза пред БНР Венцислав Венков.

В навечерието на местния вот в три областни града се забелязва напрежение в червената партия. Хора напуснаха и БСП – Сливен, след като за кандидат Националният съвет посочи Кольо Милев, а местното ръководство беше разпуснато. Преди това общинската конференция подкрепи бившия областен управител Минчо Афузов, който сега се явява дублиращ червен кандидат.

По думите на Венков в уставите на повечето партии са залегнали точки, които да дават крайната дума на центъра и ако не е подходящ кандидатът, центърът да се намеси и да се сложи подходящия човек.

„Това е направено да се отстранят непослушните. Партиите стават зависими от крайно решение на централното ръководство… Няма значение кой е кандидатът, подходът е обиден“.

Бойко Тодоров, общински съветник от „БСП за България“ в Плевен също коментира темата, след като социалисти от града  напуснаха партията, защото „няма да участват в такъв театър“:

„Левицата“ има предложение към мен за кандидатура за кмет и водач на листата. Обсъждаме как това да се случи. Вероятно случващото се е национална политика. Има някакво заболяване, което върви в нашия строй. Самият избор не се прави, както трябва. Слагат се удобни хора, посочени от високи позиции от „Позитано“. Това се случва с манипулации“.

Според него БСП е „една стара къща, която има хазяи, опитващи се да запазят статуквото“:

Затова прибягват до какви ли не действия, за да останат в същата къща. Децата вътре не искат да стоят със старата дограма, стария покрив, искат да се развиват и да вървят напред. Няма младежки организации… Един ден децата ще се приберат в дома си. Или ще съборят къщата и ще направят нов дом. Или ще заживеят щастливо след някакъв ремонт.

Четете още

Избор на редактора