Как Веско Топалов пенсионира Каспаров

Българинът Веселин Топалов побеждава Гари Каспаров в партия от последния кръг на големия шахматен турнир в испанския град Линарес на 10 март 2005 г. Тази победа остава знакова за България и света, макар че в крайна сметка Топалов е втори в крайното класиране, а първото място е за Каспаров.

Състезанието в Линарес през 2005 г.  се записва в историята на шахмата не само с постижението на българина, но и с това, че Гари Каспаров обявява, че се отказва окончателно от състезателния шахмат и турнирът в Линарес е бил последният в неговата продължителна кариера.

Ето какво си споделиха пред ekspresso.bg за онзи 10 март Веселин Топалов и неговият мениджър Силвио Данаилов:

Топалов:

Знаеше се, че дори при загуба Каспаров пак щеше да бъде обявен за победител поради по-добри допълнителни показатели, но аз пък си бях осигурил второто място даже и при загуба и не рискувах нищо.

Партията не беше много интересна, позиционна игра и равенство през почти цялото време. Някъде към ендшпила Каспаров направи сериозна грешка и започна видимо да се нервира. Аз също сгреших, но той си изпусна шанса за реми, сгреши отново и се предаде. След това бързо излезе от залата. Странното беше, че почти никой от журналистите не дойде при мен, но разбрах причината – Каспаров беше обявил,че се отказва и всички бяха се струпали при него. Наистина никой не го очакваше. Той беше само на 42 и беше номер 1 в света.

Данаилов:

Това се случи в знаменитата 2005 година, в която Веско най-после стана световен шампион в Сан Луис, Аржентина. Годината започна много добре с трето място във Вейк ан Зее, Холандия. След Линарес дойде и убедителната победа на първия супертурнир М-Тел Мастерс в София.

Турнирът в Линарес се развиваше много добре, въпреки че не си бяхме поставили задача непременно първо място, разглеждахме го като част от потготовката за Сан Луис. Преди последната партия с Гари, знаехме че дори и при победа той става шампион, но също така цял свят знаеше че регламентът е абсурден и ако Веско победи, той е моралният победител.

Спомням си че гледах партията на живо в залата заедно с Клара Шагеновна, майката на Гари, която много се вълнуваше. Самата партия протече много нервно от страна на Каспаров, защото той осъзнаваше че ако загуби, никой няма да му признае победата и всички ще говорят как е загубил мача от Веско. Както и да е, той игра много нервно, направи груба грешка в сложна позиция и веднага се предаде. Мисля че не беше планирал отказването си, но явно инстинктът му подсказа, че трябва да направи шоу, за да отклони вниманието от победата на Веско. Така че той реагира бързо и организира спешна импровизирана прескоференция, с която официално обяви край на кариерата си и обра цялото внимание на пресата – отказва се от шаха като легенда и победител в Линарес. Хитър пиарски ход. Трябва да му се признае. За нас остана утехата че Веско го “пенсионира” и също така признанието на организатора на Линарес – големия Луйс Рентеро, който дойде при нас вечерта и ни каза: За мен истинският победител в Линарес е Веселин Топалов!

Ето как БТА отразява събитията от този исторически ден:

Топалов победи Каспаров в последния кръг на „Шахматния Уимбълдън“ и е втори в крайното класиране

Линарес, 10 март 2005 г. Веселин Топалов победи Гари Каспаров в партия от последния, 14-и кръг на големия шахматен турнир в испанския град Линарес. Гросмайстор Топалов с белите фигури принуди 13-ия световен шампион и водач в световната ранглиста Гари Кимович Каспаров да се предаде на 30-ия ход във вариант Росолимо на сицилианска защита.

Така Веселин Топалов и Гари Каспаров завършиха с равен брой точки – по 8, на върха на един от най-големите и авторитетни турнири в света, наричан „Шахматния Уимбълдън“. Каспаров обаче е победител в турнира Линарес 2005, а Веселин Топалов е втори в крайното класиране.

Още снощи в партия от 13-ия кръг Гари Каспаров сключи бързо гросмайсторско реми с Вишванатан Ананд от Индия и така си осигури първото място. Съгласно регламента на турнира в Линарес при равенство в точките между двама шахматисти се гледа броят на победите (Каспаров и Топалов имат еднакъв брой победи), но според втория показател – брой на победите с черните фигури, Каспаров има предимство над Топалов. В регламентите на почти всички шахматни състезания при равенство в точките се гледа резултатът от срещата или срещите между двамата шахматисти. Минидвубоят в Линарес между Веселин Топалов и Гари Каспаров завърши 1,5:0,5 точки в полза на Топалов.

Международният майстор Силвио Данаилов – личен мениджър на гросмайстор Веселин Топалов, заяви по телефона за БТА от Линарес непосредствено след партията от последния кръг на големия шахматен турнир между Веселин Топалов и Гари Каспаров, в която българинът постигна блестяща победа:

„След загубата от Веско, Гари Каспаров излезе от залата и започна да крещи като луд. Но според абсурдния регламент на турнира в Линарес победител е Каспаров, а не Топалов. Впрочем, за всички е ясно кой е победителят. Колкото до Веско, той просто е много уморен след последния ход в Линарес и бих казал, че все още не може да разбере както става. Но и така успехът на Веселин Топалов е безспорен“.

Снимка Марияна Цуцекова 

Гари Каспаров напуска шахмата като номер едно в света

Линарес, 11 март 2005 г.  Руският шахматист Гари Каспаров, номер една в света, обяви на пресконференция, че се отказва окончателно от състезателния шахмат и че турнирът в Линарес и бил последният в неговата продължителна кариера, предаде агенция ЕФЕ.

Каспаров с тъжна усмивка и загрижено лице заяви, че огромното напрежение на което е бил подложен в последните години, го е накарало да вземе това решение. „Ще играя шахмат, защото ми харесва много, но не и на професионално ниво.  Бих участвал в партии на едновременна игра или на ускорен шахмат, но нищо повече – поясни Каспаров. Руснакът, който  ще навърши 42 години на 13 април, добави, че е разочарован от процеса на унифициране на световната титла.

„Не съм претенциозен, не искам да поучавам никого. Искам да живея живота си, каза с развълнуван глас, – трудно бе да взема това решение, защото  стигнах до върховете  с моята любов и страст към шахмата“.

Каспаров каза, че ще продължи да пише книгата си от шест тома „Моите гениални предшественици“, като и нова книга, която ще се казва „Как животът имитира шахмата“, за да покаже на света как трябва да се взимат решения  в определени моменти. Освен това Каспаров  ще отдели повече време на политиката в Русия и иска да реализира идеите си. „Всички трябва да се обединим срещу диктатора“, изтъкна той, визирайки руския президент Владимир Путин.

Така нареченият „човекоядец от Баку“ предупреди, че шахматът преживява много сериозна криза и е необходимо да е вземат  мерки  за нейното преодоляване. Запитан кого счита за свой наследник, Каспаров спомена само едно име – на украинеца Сергей Карякин, но добави, че много млади  шахматисти стават все по-силни.

Каспаров е роден на  13 април 1963 година в Баку (Азербайджан). На 17-годишна възраст става международен гросмайстор, а на 22 години вече е световен шампион след победа над Анатолий Карпов. През 1990 година защити титлата си, след като победи вечния си съперник Карпов в мач, игран в Ню Йорк и Лион. Номер едно в света от 1985 година, напусна Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и загуби официалния световен шампионат с руснака Владимир Крамник. Неотдавна се посвети на политиката и се включи в група опозиционери срещу президента на Русия, наречена „Свободни избори 2008“.

Преди дни властите в Русия включиха Гари Каспаров в списъка си с терористи и екстремисти, съобщава изданието The Moscow Times. 60-годишният Каспаров, който е 13-ият световен шампион в шахмата, от години е в изгнание, тъй като е един от най-върлите критици на режима в Кремъл и многократно се е обявявал срещу войната в Украйна. Каспаров напусна Русия през 2013 година. От 2014 година той притежава хърватски паспорт, а в момента живее в американския мегаполис Ню Йорк.

Четете още

Избор на редактора